Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li degu veverici može otpasti rep i u kom slučaju? Da li  on u tada ugine ili mu izraste nov rep, ili živi bez repa? Da li sa starenjem degu može da otpadne rep i da on pri tome nije bolestan (tj. da nije uzrokovano ničim osim starenjem). Inače, tek nameravam da nabavim baš ovu vrstu, pa me je zabrinula ova informacija. Ana

O: Domovina degua su čileanski Andi. Kako degui imaju smanjenu mogućnost varenja šećera, pa su izuzetno skloni dijabetesu, u Severnu Ameriku i Evropu prvobitno su dovezeni kao životinje na kojima su se vršila ispitivanja vezana za dijabetes.

Sredinom 20. veka počelo je držanje degua kao kućnih ljubimaca. Ponašanje im je slično ponašanju veverica pa iz tog razloga, a i zbog njihovog porekla, nazivaju ga i „Čileanska veverica".

Degu zahteva veći kavez od ostalih glodara (idealno min. 100 x 60 x 60 cm). Kavez  treba da bude od žice ili stakla jer plastiku lako pregrizu. Ukoliko je na dnu kaveza rešetka, kavez treba obilno  posipati steljom kako se ne bi povredili. Idealan kavez treba da  ima nekoliko nivoa. Uz posudu za hranu i vodu, u kavez stavite i posudu sa peskom za kupanje. Biće Vam zahvalni ako u kavez stavite veliki točak za trčanje, grane, kamenje, glinene vaze, igračke i slične predmete koji će im služiti za igru i razonodu. Postavite kavez na mirno mesto, bez buke, dima od cigareta, direktnog sunčevog svetla ili promaje.

Degui su biljojedi. Jedu gotovu hranu za degue i seno, koje treba da im sve vreme bude na raspolaganju, kao i sveža voda. Jedu i voće i povrće, a 1 - 2 puta nedeljno ponudite im i kukuruz. Kako su skloni dijabetesu, ne bi  smeli da se ugoje pa zato budite pažljivi sa poslasticama i sa voćem koje ima veliki procenat šećera (kruška, grožđe, orašasti plodovi, suvo voće). Ponudite im  vitamine  i mineralni kamen. U kavez im stavite i grane od voćaka kako bi na njima trošili zube.

Degu ima svetlo smeđu boju dlake, njegov rep čini i 1/ 3 pa čak i 2/3 njegove ukupne dužine tela. Kada hodaju rep drže uspravno, a kada se penju njime se služe za održavanje ravnoteže.

Kod degua postoji jedna zanimljiva stvar, a to je njihov rep. Nikada ne treba degua povlačiti za rep jer će da ga odbace. Odbacivanje repa je prirodna pojava, a dešava se kada se degu oseća ugrožen i nije vezano uz uzrast degua. Kada degu odbaci svoj rep ostaće krvava rana koja će vremenom da zaraste i neće ugroziti život degua. U većini slučajeva desi se da odbaci trećinu ili čak pola repa koji nikada više ne može da poraste.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak