Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre 2 dana primetila sam da mi se kunić (star oko 5 meseci),  jako umirio i da nije okusio hranu. Juče smo ga odveli veterinaru koji zaključio da ima upalu kod čmara. Vidi se da je natečeno i da je bez dlake (inače, pri dnu stomaka mu je bez krzna već duže vreme). Prima već dva dana tri antibiotika i danas je preporučeno da mu mažemo  mast. Čini mi se da mu je oteklina smanjena ali on još uvek ne jede, samo pije vodu. Šta da radim, i koliko će mu to stanje trajati? Hvala. Sandra

O
: Na osnovu podataka koje ste mi dali o nastalim promenama kod Vašeg kunića, mogu samo da pretpostavim da se radi o abscesu

Medjutim bez kliničkog pregleda životinje nemoguće je postaviti dijagnozu. Absces predstavlja nakupljanje gnoja u novostvorenoj šupljini, a najčešće nastaje kao posledica slučajnog povređivanja (pad, ubodne rane, ogrebotine, mehanička oštećenja kože nastale kao posledica trljanja kože o tvrde površine ili češanje), odnosno naknadne bakterijske infekcije neke manje ranice. Najčešće su to piogene bakterije iz roda Staphilococcus.

Nastanak abscesa često je praćen bakterijskom infekcijom i širenjem infekcije u organizmu , pa dolazi i do septikemičnih stanja, što dovodi do promene opšteg stanja životinje, koja prestaje da uzima hranu i vodu (kao što je to slučaj i kod Vašeg ljubimca). Absces potkožnog tkiva karakterišu lokalni znaci zapaljenja: crvenilo, otok, temperiranost i bol, kao i izraženom pojavom koja se naziva fluktuacija. Ukoliko se radi o nezrelom apscesu (ne fluktuira, a okolina mu je flegmonozna), treba stavljati tople obloge, a životinji je potrebno aplikovati antibiotike.

Veći otoci zahtevaju hirušku obradu, a kod manjih se može primeniti opšta i lokalna antibiotska terapija. U početku je proces akutnog toka, ali se dešava da absces perzistira i postane hroničan. U takvim slučajevima je takođe neophodna hiruška intervencija - incizija abscesa i odstranjivanje gnojnog sadržaja.

Za vreme dok traju nastale promene kod Vašeg kunića, neophodno je više pažnje posvetiti higijenskim uslovima držanja kunića (češće čišćenje, pranje, dezinfekcija kaveza).

Da bi Vašem kuniću omogućili što brži oporavak i podigli opštu otpornost, možete u vodu da dojate neke od vitaminskih preparata za kuniće. U ponudi Pet centra imamo preparat Opti-vit. To je multivitaminski preparat obogaćen L-karnitinom, pogodan za sve male životinje. Opti-vit obnavlja ravnotežu i obezbeđuje optimalno zdravlje vašoj maloj životinji. 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak