Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Iz Novog Sada sam i imam dva morska praseta, jedno skoro dve godine, a drugo sam nabavila tek pre par meseci. Na starijem prasetu su se pojavile neke krastice kod vrata i tu mu je opala dlaka. Nema problem sa hranom, čak jede i previše ali u poslednje vreme se kreće manje nego obično. Češe se uobičajeno. Postao je nervozan i neraspoložen što me veoma zabrinjava! Uslovi za život su mu veoma dobri i brinemo o njemu kao o članu porodice što i jeste.
Molim vas za pomoć, unapred zahvalna, 
Dunja

O: Gubitak dlake, kožne lezije, kao i druge promene na koži, mogu biti različite etiologije. Uzročnici mogu biti šugarci, vaši, dermofitne gljivice, bakterije, hemijske materije, mehanička  oštećenja  i dr. 

Šugarci (Trixacarus caviae, sarkoptoidni šugarac): mogu prouzrokovati  jak pruritus (svrab). Najsigurnija dijagnoza se postavlja struganjem (skarifikacijom) promenjenog dela kože. U težim slučajevima pored pruritusa mogu biti prisutni i nervni simptomi.

Vaši:  kod teške i masovne infestacije svrab je uvek prisutan ali nekad kod slabije infestacije može i izostati. Vaši se mogu detektovati golim okom kada su prisutne u krznu, zatim mikroskopskim pregledom dlake i kožnim skarifikatom.

Prstenasti rep je prilično često oboljenje u morskog praseta. Uzročnik je Trichophyton mentagrophytes – dermatofitna gljivica. Na koži dolazi do gubitka velike količine dlake, koža je obično pokrivena ,,krljuštima’’ ali može biti i vidno inflamirana uz prisustvo svraba. Dijagnoza se postavlja isključivo direktnim mikroskopskim pregledom kože i dlake iz lezijama zahvaćenog područja.

Alopecija  - gubitak dlake  bez pruritusa, najčešće može biti rezultat žvakanja dlake od strane drugih zamoraca i majke ili posledica samostalnog žvakanja. Nutritivni poremećaji u vidu nedostatka vitamina C mogu takođe biti uzrok alopecije. Usled nedostataka grubih vlakana zamorci često čupaju sopstvene dlake, što često znaju raditi i iz dosade. Još bi trebalo napomenuti da se u gravidnih ženki može javiti alopecija koja nakon partusa isčezava .

Od bakterija  koje izazivaju oboljenja kože trebalo bi svakako spomenuti Streptococcus zooepidemicus koji može biti uzročnik masovnih abscesa na koži. Isti ovaj uzročnik može prouzrokovati cervikalni limfadenitis. Limfni čvorovi mogu pucati a iz njih se provaljuje belo - žuti gnoj. Staphilococcus aureus izaziva pododermatitis - oteklinu i ulceracije na jastučići šapice. Uzročnik se naseljava na lezije na koži. Ovo oboljenje je u direktnoj vezi sa uslovima držanja i podom kaveza.
 
Kako bi odredili šta je uzrok promena na koži i adekvatnu terapiju, dermatološki pregled kod veterinara je neophodan. Kako kožne bolesti liče jedna na drugu skarifikatom promenjenog mesta se može dobiti jasna smernica u daljoj dijagnostici i terapiji.