Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Moja maca ima oko godinu dana, nažalost zatrudnela je. To smo primetili neposredno pred porodjaj. Ona se omacila i mačići nisu preživeli, medjutim ona je posle porodjaja postala malaksala, izgubila je apetit i bezvoljna je. Kako sam primetila promenila je boju očiju. Oči su joj bile plave, sad su jarko zelene. Volela bih kad biste mi dali neki savet kako da joj pomognem i da li je to normalno?
Hvala unapred. Emilija

O: U puerperalnom periodu (period nakon okota) neophodno je voditi brigu o majci i mladuncima.

Kod mačaka je najčešći postporođajni problem infekcija (mastitis - upala mlečne žlezde i metritis - upala materice).

Metritis nastaje uglavnom zaostajanjem placente i naseljavanjem bakterija. Simptomi su nezainteresovanost, pad apetita, povišena temperatura, tvrd stomak, kao i pojava promenjenog iscetka iz vagine. Isedak se kod mačaka prirodno javlja 3 - 4 endelje nakon okota. Vremenom postaje sve oskudniji i svetliji. Ukoliko je iscedak jarko crven( sveža krv) ili je zelenkaste ili žućkaste boje I neprijatnog mirisa, neophodno je macu odneti hitno kod veterinara.

O mastitisu smo pisali vode

Infekcije se moraju što hitnije sanirati antibioticima i potpornom terapijom, jer mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija I smrti.

Boja očiju mačaka se menja sa starenjem životinje. Mačići imaju plave oči do 3. meseca života, kada se boja polako menja. Odrasle mačke najčešće imaju braon, narandžaste, žute ili zelene oči. Retko kada mačka ima plave oči kada odraste. Iako je boja očiju određena bojom dužice, boja očiju zavisi i od načina prelamanja svetlosti, što dodatno može uticati na boju očiju. Svetlost, zavisno od apsorpcije i prelamanja daje očima plavičast odsjaj.

Neophodno je da macu odvedete kod veterinara na pregled.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak