Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam morsko prase, zove se Micko. Problem je u tome što stalno ujeda kada ga pipnem po šapama. Kako da ga odviknem od te navike?
Hvala,
Jelena

O: Kada je životinja osuđena na samački život, potrebno joj je dosta vremena, ljubavi i pažnje vlasnika kako bi se što bolje prilagodila novim uslovima. Da biste se sprijateljili sa Vašim ljubimcem, bilo bi dobro postepeno mu se približavati jer je on u vrlo kratko vreme promenio nekoliko lokacija.

Što se pripitomljavanja tiče, strpljenje je najvažnija stavka, jer kućnim ljubimcima treba vremena da se prilagode na novi život sa vlasnicima (nekima treba više, a nekima manje vremena za prilagođavanje).

Vašem ljubimcu se obraćajte laganim glasom, pustite ga da onjuši Vašu ruku (sve radite polako, bez naglih kretnji, da ga ne uplašite), kako bi prepoznao Vaš miris.

To što Vas ponekad gricne je jedan vid odbrambenog mehanizma, jer on taj Vaš, verovatno nagli pokret ruke, doživljava kao nešto što ugrožava njegov integritet i ugriz predstavlja njegov vid odbrane. Osim toga, da bi lakše stekao poverenje u Vas, pokušajte da ga hranite direktno iz ruke, a zatim ga pomazite ili izvadite iz kaveza. Važno je da stekne poverenje u Vas i da nestane strah od nepoznatog.