Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kartuzijsku macu staru devet meseci, pre par dana postala je maznija i malo bučnija nego inače. Od pre dva dana samo cvili, sprema se na parenje i užasno je bučna. Inače živi u stanu pa nema kontakt sa mačorima. Bila sam protiv sterilizacije, ali sam u nekim vašim odgovorima pročitala da nije zdravo za macu da se ne pari, da može doći do stvaranja tumora i raznih obolenja. Interesuje me kada je najbolje vreme da je sterilišem, da li moram čekati njenih godinu dana ili može i pre? I koliko dana traje ovakvo njeno ponašanje i u kom periodu se ponavlja? Unapred zahvalna!
Minja

O: Posle postizanja polne zrelosti, mačka manifestuje estrusne cikluse sve dok se ne uspostavi graviditet ili ne uđe u sezonu polnog mirovanja. Mačka je sezonski poliestrična životinja, jer manifestuje nekoliko estrusnih ciklusa tokom godine, obično u dve godišnje sezone: januar - mart i avgust - oktobar.

U toku estrusa se događa niz specifičnih morfoloških, fizioloških i histoloških promena na ženskim polnim organima, kao i promene u ponašanju. Sve ove promene su posledica delovanja ženskih polnih hormona koje proizvodi jajnik pod dejstvom hormona adenohipofize.

Estrusni ciklus mačke je anovulatoran, što znači da nema ovulacije ukoliko nije došlo do parenja (kopulacijom se stimulišu refleksni centri u zidu vagine i cerviksa, koji provociraju ovulaciju).

Estrus mačaka traje različito dugo uglavnom 3 - 10 dana, a sastoji se iz proestrusa koji traje 1 - 2 dana, estrusa koji traje 3 - 16 dana, prosečno 7, interestrusa koji usledi ukoliko nije došlo do ovulacije i diestrusa. Estrus se  ponavlja sve dok se mačka ne pari.

Ukoliko ne želite potomstvo od Vaše mačke, najbolje rešanje je da se dogovorite sa Vašim veterinarom oko termina sterilizacije. 

O sterilizaciji smo pisali ovde, ovde i ovde.

OZNAKE: