Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Petogodišnja mačka ima tromboemboliju. Ne može da stoji na zadnjim nogama. Tri dana je kod veterinara. Daju joj lekove protiv bolova i sve što joj treba. Rekli su nam da sačekamo do sutra kako bi nam tačno rekli da li će mačka moći da ustane. Primećujem da je pre dve nedelje imala upalu pluća. Moje pitanje je kako se leči trombembolija? Da li postoji šansa da će mačka prošetati? Veterinar je rekao da je to jak bol za mačiće i da će mačka patiti, ali ne želim da je uspavam. Matthev

O: Kod vaše mačke primarni uzrok tromboembolije može biti bolesno srce. Hipertrofična kardiomiopatija je najčešća kod mačaka, što rezultira komplikacijom arterijske tromboembolije. Zbog zadebljanja miokarda leve komore, tokom dijastole je teško opustiti se, pa se dijastolni pritisak povećava, što dovodi do širenja leve pretkomore, što dovodi do puta u plućnoj cirkulaciji i plućnom edemu. Tromboembolija se najčešće javlja u arterijama koje snabdevaju zadnje noge, i to je vrlo bolno stanje.

 

Za dijagnozu hipertrofične kardiomiopatije, pored kliničkog pregleda i auskultacije, potrebno je uraditi i rentgen grudnog koša, EKG i ultrazvuk srca.U klinički vidljivoj hipertrofičnoj kardiomiopatiji, furosemid se daje za lečenje plućnog edema, praćen beta-blokatorima, blokatorima kalcijumovih kanala i ACE inhibitorima. Acetilsalicilna kiselina i klopidogrel se koriste za sprečavanje i lečenje tromboembolije. Prognoza kod mačaka koje imaju ovu bolest i arterijsku tromboemboliju nažalost nije dobra, preživljavanje je u proseku do tri meseca, često se javljaju iznenadne smrti.

 

OZNAKE: