Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Moja mačka je bolesna već 2 dana. Ne ustaje, samo leži. Ne jede ništa, pije samo malo vode, kad ga dodirnemo, jauče i reži. Želeli smo da ga odvedemo veterinaru večeras, ali pola sata pre nego što smo krenuli počeo je nenormalno da krvari iz anusa. Čista krv. Danas oko 11 sati dali smo mu tabletu protiv glista i tješim se da je ovo samo reakcija na to. Pozvali smo veterinara i on nas je prilično uplašio u stilu „vidi ponovo i dođi sutra“. Molim vas, pomozite mi, ne znam šta radim, plačem satima, ne znam kako da mu pomognem, a on ne može da stoji na nogama. Dalila

O: Prema opisanim simptomima, veoma mi je teško da pogodim o kakvom se poremećaju radi, ali to su simptomi koji zahtevaju hitnu intervenciju.

 

Savetujem vam da mački ponudite što više hrane, vrlo je važno da mačka jede kao i da pije vodu. Takođe bi bilo dobro da svojoj mački date neke od sredstava za smanjenje apetita. U našoj ponudi dostupna je pasta Calo-pet, energetska pasta obogaćena vitalnim vitaminima, mineralima i taurinom. Savet je prisilno hraniti mačku i lečiti je uz konsultaciju sa veterinarom. Razlog zbog kojeg mačka ne mora da prestane da jede je taj što se lipidoza jetre mogla pojaviti u vrlo kratkom vremenskom periodu, što je u većini slučajeva kobno za mačke, posebno one slabijeg fizičkog stanja.

 

Potreban vam je kompletan klinički pregled vašeg kućnog ljubimca i laboratorijski tretman krvi i urina, ultrazvuk ili rendgen stomaka i dijeta sa oznakom Crijeva (npr. Roial Canin ili Eukanuba) ili i / d (Hill's) - visoko svarljiva, ne- iritantna hrana.


Krv koja se pojavila može biti rezultat trovanja, zatim iritacije od parazita ili neprilagođene dijete. Verujem da su simptomi preintenzivni da bi se pojavili samo od parazita, pa je potreban hitan pregled i dijagnoza, kao i terapija prema utvrđenom stanju, posebno ako je reč o trovanju.

 

OZNAKE: