Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:  Pre nekoliko dana sam primetila da je maci  ispao mlečni zub. Stara je 6 meseci, pa pretpostavljam da je to normalno. Problem je što otprilike od tada ona skoro da ne jede. Poslednjih 5 dana je unela jako malo suve hrane. Hranu (sosove) za mačiće koje inače jede - odbija, eventualno uzme malo vode kada joj ponudim, stalno spava, nije vesela (a prilično je bila živahna), ne igra se. Maca je stalno u stanu, ne izlazi napolje. Da li je problem samo do promene zuba ili nešto ozbiljnije? Maca nije vakcinisana. Molila bih za odgovor što pre. Hvala, Nevena

O: U periodu od 3 do 7 meseci mačići menjaju mlečne zube.

Na mestu mlečnih zuba pojavljuju se stalni zubi koji će macu služiti celog života. U ovom periodu se ne javljaju nikakve ozbiljnije smetnje, ako izmena zuba teče pravilno. Mace uglavnom i ne primete kada im ispadne zub, jer ga uglavnom progutaju.

Ponekada se može desiti da im se apetit promeni, više vole vlažnu hranu u odnosu na suvu, iako su je jele sa velikim apetitom.

Preporučila bih vam da macu odvedete na pregled kod veterinara, jer sumnjam da bi promena zuba mogla da izazove takve promene kod vaše mace. Bilo bi dobro da čim maca potpuno ozdravi, da je obavezno vakcinišete, jer iako ona ne izlazi napolje, vi ste mogli da unesete infekt na obuci, odeći ili rukama.

Na osnovu uzete anamneze, detalnog kliničkog pregleda i laboratorijskih analiza, veterinar će doneti tačnu dijagnozu i propisati adekvatnu terapiju.


OZNAKE: