Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku staru 14 godina, ona živi u stanu i nikada ne izlazi napolje. Povremeno ima kontakte sa drugim mačkama (koje donosimo u stan) i kucama koje žive na ulici (a koje spavaju u našoj zgradi). Primetila sam da joj se na nekoliko mesta ućebala ili ulepila dlaka oko repa, ne mogu da procenim mada više deluje kao ulepljena dlaka. To su jako mali snopovi dlaka i ima ih oko tri - četiri. Kada sam pokušala da pregledam to mesto ona se jako bunila, kao da joj to smeta. Da li to može biti simptom nekog oboljenja?
Unapred hvala,
Jelena

O: Zamršena dlaka mačaka predstavlja predispoziciju za nastanak problema sa kožom iz razloga što zamršeni dlačni pokrivač stvara anaerobne uslove koji su pogodna sredina za razvoj bakterija. Zapetljana dlaka zateže kožu, stvara svrab, koža ne diše zbog izostanka aeracije. Koža postaje suva i zacrvenjena tako da se razvija dermatitis.

Dlaku je potrebno raščešljati ili - ako je to nemoguće - neophodno je ošišati životinju.

Predlažem Vam da mačku okupate šamponom namenjenim mačkama (Armonie Naturali - Šampon sa zelenom glinom koja daje dlaci sjaj i mekoću), a potom koristite kondicioner (Armonie Naturali) koji olakšava raščešljavanje. Kondicioner se može nanositi i na suvu dlaku tako da se može koristiti i kada mačku ne kupate. 

Takođe, kao dodatnu podršku predlažem Vam da macu hranite hranama superpremium kvaliteta (npr. Brit Care Long Hair) i da koristite preparate Feli derm i Viacutan Plus, kako bi se koža i krzno što pre oporavili.

Navedeni proizvodi se nalaze u ponudi Pet Centra.

OZNAKE: