Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, molim vas da mi date bilo kakav savjet, ne znam šta da radim. Imam mačka koji je star 7 godina i ima užasne bolove u području usne duplje. Ne znam o čemu se radi jer ne dozvoljava da mu otvorim usta i vidim. Kada stavi i najmanji komad hrane u usta, jako ga uvrijedi i odskoči od zemlje i otvara usta pokušavajući šapicom skloniti sa bolnog mjesta. Sada se boji i vidjeti hranu koja ga je uvrijedila tako da slabo i jede. Apetit ima ali doslovno se boji hrane. To traje skoro 2 nedelje.  Tako da mu hranu miksam i onda jede mnogo. Nekada vrisne iz čista mira i otvara usta i skače toliko da udari glavom u namještaj. Mnogo mi ga je žao jer je očito da trpi velike bolove.

Nikada ga nisam vodila kod veterinara jer ne dozvoljava da se nosi, prilično je  'divlji'. Šta mislite da je u pitanju, neki upaljeni zub, tumor? Inače sam stomatolog pa pravim paralelu čovjek - mačka. Svojevoljno sam mu davala antibiotik da pokušam smiriti upalu, ali nema nekog efekta. On trpi tolike bolove da je pretužno gledati ga. Šta da radim?
Unaprijed Vam se zahvaljujem, Tanja

O: Samostalno zapaljenje usne duplje, nastaje zbog neposrednog draženja usne sluzokože mehaničkim nadražajima (gruba i bodljikava hrana, strana tela, bolesti zuba...), hemikalijama, ređe termičkim inzultima (prevruća hrana, smrznuta hrana). Ponekad je i popratna pojava avitaminoze (nedostatak vitamina A, B i C), trovanja (živom, olovom, jodom) ili autointoksikacije. Usna duplja je pogodna sredina za razvoj  brojnih mikroorganizama.
 
Stomatitis – zapaljenje sluzokože usne duplje, može biti primarni i sekundarni.

Primarni stomatitisi nastaju usled neadekvatne ishrane, dejstvom korozivnih materija, dejstvom stranih tela itd. Sekundarni stomatitisi su najčešće toksičnog ili infektivnog porekla, gde su manje ili više izražene kongestivne, ekskudativne ili ulcerozne promene. Stomatitis može biti i endogenog porekla kao posledica nekih avitaminoza, metaboličkih poremećaja – dijabetesa, teških kaheksija, nefropatija itd. Patološke promene mogu biti: kataralne - Stomatitis catarrhalis, vezikulozne - Stomatitis vesiculosa, papulozne - Stomatitis papulosa, pustulozne - Stomatitis pusulosa, papilomatozne - Stomatitis papilomatosa, gangrenozne - Stomatitis gangrenosa.
 
Stomatitis se ogleda otečenom, zacrvenjenom sluzokožom usne duplje, pojačanom salivacijom, otežanim uzimanjem i žvakanjem hrane, otečenim jezikom, zadahom iz usta. Kod stomatitisa je pre svega najvažnije odrediti uzrok oboljenja. Moguća terapija je primena antibiotika, sredstava za oralnu higijenu, hrane nemenjene za ovu vrstu problema.

Gingivitis je zapaljenje ivica desni oko vrata zuba i predstavlja najraniju fazu periodontalnih bolesti.

O gingivitisu možete više pročitati ovde.

U ponudi Pet centra postoji preparat Vet Aquadent (Virbac). Koristi se za dnevnu oralnu higijenu kod pasa i mačaka. Kontroliše stvaranje plaka i kamenca na zubima, otklanja neprijatan zadah, ima antiseptično dejstvo protiv velikog broja bakterija. Upotrebljva se tako što se sipa u vodu za piće (10 ml preparata na 500 ml vode za piće).

S obzirom da problem sa usnom dupljom kad Vašeg mačka traje duže, savetovala bih Vam detaljniju dijagnostiku kako bi se utvrdio tačan uzrok nastanka ovog patološkog stanja, što svakako zahteva posetu veterinaru ili kućnu posetu terenskog veterinara, a s obzirom na to da je stanje bolno, pregled se može izvršiti uz predhodno sediranje ili anesteziranje životinje.

OZNAKE: