mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dobro veče, znam da Vam kasno pišem, ali sam očajna i treba mi Vaša pomoć. Trenutno bdim nad macama koje povraćaju, imaju proliv, odbijaju hranu i vodu. Juče sam primetila da jedno mace ne želi da jede ali sam mislila da je trenutno jer su inače jako halapljivi. Danas se nastavilo isto ali mi ovde nemamo veterinara koji bi mi pomogao i pregledao moje mace. Imam ih 8, 4 mala maceta od 4 meseca i 4 odrasle. Dve imaju proliv i povraćanje, i ponašaju se čudno. Jedno je teže bolesno, već ne ustaje, samo leži i zuri. Pomagala sam im čitav dan i još uvek im pomažem. Davala sam im tečnosti, vodu, pirinčanu vodu, od lekova gentamicin i sinacilin, ali ništa ne pomaže. Šta da radim? Možete li mi ikako pomoći? Plašim se za ostale mace. Pozdrav, Mila

O: Zaista mi je žao, ali ovim putem nije moguće znati šta je u pitanju, jer se kod Vaših maca javio niz ozbiljnih simptoma koje se mogu javiti u velikom broju oboljenja. Više o ovim simptomima možete pročitati u sledećim tekstovima mojih koleginica Aleksandre Todosijević i Ane Jovanović: „Proliv i povraćanje/Simptomi bolesti mačaka“, „Gubitak apetita i slabost mačeta“ i „Povraćanje i proliv (dijareja)“.

S obzirom da ste pokušali sve što je u Vašoj moći, bilo bi najbolje, shodno težini simptoma, da što pre posetiti veterinara, kako bi se hitno uradio klinički pregled i što pre sprovela terapija.

U cilju nadoknade tečnosti i elektrolita, a kako bi se sprečila dehidracija, neophodna je aplikacija infuzionih rastvora. Ono što možete pokušati je davanje nekih od sredstava za rehidraciju, oralnim putem.

OZNAKE: