Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačora starog 14 meseci koji ima pesak u mokraćnim kanalima pa ga hranim Profilum hranom. Pre par dana primetili smo da ima gliste pa smo  počeli da mu dajemo lek protiv glista. Od juče ima krvi u stolici i stolica mu je mekša. Zanima me da li je to neka upala creva zbog glista ili je to zbog peska?

O: Pojava svetlo crvenkaste krvi i sluzi u stolici mačke je posledica iritacije zadnjih partija creva. Mogući uzroci su infestacija crevnim parazitima, bakterijska infekcija, zatim enteritis virusne etiologije, enteritis uzrokovan naglom promenom hrane, sistemske bolesti.

Najčešći uzročnici bakterijske infekcije su: Campylobacter spp., Clostridije, Salmonella ili E. coli.
 
Virusni enteritisi su posledica virusnih bolesti mačaka: FeLV, FIV, koronavirus.

Prilikom promene hrane može doći do upalnog procesa u crevima pa se stoga preporučuje postepeno uvođenje nove hrane. U slučaju infestacije crevnim parazitima Vam preporučujem da izvršite dehelmintizaciju životinje primenom paste protiv crevnih parazita - Vithaminthe (Virbac).

U svakom slučaju je indikovana primena medicinske dijetetske hrane kao što su: Hill's i/d hrana u granuliranom i konzerviranom obliku, Eukanuba Intestinal Formula u granuliranom i Royal Canin Intestinal u granuliranom obliku i u vlažnom obliku.

Ukoliko dođe do promene opšteg zdravstvenog stanja, neophodno je da posetite veterinara kako bi se utvrdio uzrok oboljenja.

O infestaciji crevnim parazitima mačke možete više pročitati ovde.

O dehelmintizaciji možete više pročitati ovde.

O problemima sa mokraćnim putevima možete više pročitati ovde.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak