Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Persijska maca stara 7 meseci, od pre 3 - 4 dana primetila sam na donjem stomaku ispupčenje u veličini skoro nadlanice koje je, tako mi se čini, ispunjeno tečnošću. Na blagi dodir macu to zaboli. Inače teže hoda, više leži i traži hladnije mesto da se smesti, nevesela i ne može da skoči (verovatno od bola), lokalni veterinar misli da se udarila. Brinem, jer umesto da otok i bol budu manji imam utisak da je suprotno, da je veći. Ništa nema od terapije, samo hlađenje i kontrola za 7 dana. Kako pomoći? Hvala, Andjelka

O: Ispupčenje na stomaku Vaše mace može biti posledica povrede.

Tada najčešće dolazi  do cepanja krvnih sudova, izlivanja krvi u novonastalu šupljinu i do formiranja hematoma koji se zatvara trombom. Kada pritisak izlivene krvi nadvlada pritisak u krvnom sudu koji je povređen, dolazi do prestanka isticanja krvi i rasta hematoma. Veličina hematoma zavisi od veličine povređenog krvnog suda kao i od kvaliteta okolnog tkiva.

Osim hematoma, moguće je da se radi i o abscesu, cisti, tumoru, herniji.

Absces je novostvorena šupljina koja je ispunjena gnojem. Ova tvorevina je ograničena kapsulom, može da fluktuira i najčešća je komplikacija bakterijskih  infekcija.
 
Ciste su jednostavne šupljine u obliku vreće unutar kože koje su obložene slojem ćelija. Ako su lokalizovane pod kožom lako su opipljive i bolne su. Koža na tom mestu ima sve karakteristike zdrave kože, pomična je, glatka, sa očuvanim dlačnim omotačem. Cista je jasno ograničena od okolnog tkiva. Vremenom se može uvećavati, što nastaje umnožavanjem ćelija koje grade cistu.

Tumori su nekontolisano i nesvrsishodno proliferisane ćelije. U zavisnosti od tipa ćelija i njihovih karakteristika, mogu se podeliti na benigne i maligne tumore.
 
Da bi se ustanovilo o kojoj se tvorevini radi može se utvrditi izgled punktata. Punkcija se vrši na najnižoj tački tvorevine. Ovaj zahvat ne iziskuje anesteziju i može se ispratiti aplikacijom antibiotika. 

Ukoliko se radi o herniji, obzirom na opisanu veličinu tvorevine neophodno je uraditi repoziciju.

Veterinar koji je pregledao Vašu macu ima svakako bolji uvid u prirodu izrasline, pa vas savetujem  da sledite njegova uputstva.  

OZNAKE: