mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ježa u stanu od jula meseca. Jede mačiju hranu u granulama. Poslednjih nekoliko dana je prestao da jede kao ranije i povraća ponekad. Ništa se nije izmenilo u ishrani, sem možda u jednom trenutku vrsta hrane. Kakav može problem da bude i da li mogu nešto da uradim? Milena

O: Pošto je ježu teško u kućnim uslovima obezbediti apsolutno izbalansiran obrok, onda se hrana za mačke koristi kao najadekvatnija zamena. Hrana za mačke ima veći procenat belančevina u odnosu na hranu za pse. Sadrži najmanje 30% proteina, ali ovaj nivo može ići i do 40% .

Ovaj postotak proteina odgovara i ježu. Kvalitet belančevina u smešama za mačke - biološka vrednost proteina, određuje polazna sirovina od koje potiču belančevine. U kvalitetnijim hranama je to u najvećem procentu meso. Zbog toga je naša preporuka da koristite hranu za mačke superpremium kvaliteta i da je u pitanju hrana sa naznakom “light” (odnosno hrana sa smanjenim procentom masti).

Pored hrane za mačke, možete davati kuvanu piletinu ili junetinu, razređeno mleko i jaja. Meso mora biti kuvano, jer je tako dostupnije digestivnim sokovima, a najbitnije je da na taj način maksimalno smanjujete rizik od eventualnih alimentarnih intoksikacija. Kuvanjem se delimično gube termolabilni vitamini, pa ukoliko u ishranu u većoj meri dodajete meso, onda možete povremeno dodavati vitaminsko - aminokiselinske suplemente (Aminovitamin). Male količine kuvanog povrća (izbegavajte povrće koje nadima) ne bi trebalo da izazovu gastrointestinalne smetnje.

Povraćanje ili vomitus je refleksni akt, tokom koga se sadržaj želuca ili početnog dela tankog creva vraća kroz usta i izbacuje u spoljašnju sredinu. Simptomi koji prate ovaj refleksni akt su: ubrzano disanje, veoma obilno lučenje pljuvačke, nelagodnost...

Razlog povraćanja može biti: prejedanje, kao simptom raznih oboljenja (gastritis), postojanje endoparazita.

Takođe možda Vašem ježu ne odgovara nova hrana, pa mu ponudite onu staru, a ukoliko prihvala isključili ste postojanje bilo kog oboljenja.

Da bi bili sigurni koji je razlog povraćanja, odnesite ježa kod veterinara na pregled, da bi na temelju pregleda i anamneze postavio tačnu dijagnozu i odredio adekvatnu terapiju.

Dugotrajno povraćanje može dovesti do iscrpljenosti i do poremećaja elektrolita.

Koprološkom analizom može se utvrditi postojanje crevnih parazita, što takođe radi veterinar.