Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Vlasnik sam morskog praseta starog 4.5god. Pre mesec dana primetili smo u mokraći malo krvi, istog jutra smo odneli prase kod veterinara, dobijala je antibiotik 5 dana a krv u mokraći sem tog jutra se nikad više nije pojavljivala. Prase sve vreme lepo se ponaša, jede, veselo. Problem je što je tokom terapije dobila retku stolicu i koja je trajala i posle terapije. Otišli smo ponovo kod veterinara i rekli su nam da je to normalno i da ukinemo tečnu hranu i da nema potrebe za probiotikom. Mi smo ukinuli povrće i voće i hranili je senom, cavia complitom, cavia crispi, cavia crok. Međutim stolica se popravi na dva dana i onda opet postaje ređa i to traje sad više od mesec dana otkad je dobijala antibiotik. Ona je i sad vesela i lepo jede. Molim vas dajte nam neki savet, dal treba da kupimo neki probiotik i koji? Da napomenem da prase živi u izuzetno kvalitetnom uslovu i kvalitetno se hrani i velika je maza i ljubimac. Zaboravio sam da kažem da joj dajemo i kapi C vitamina jer tako su nam veterinarska ambulanta Darvin u Novom Sadu gde smo je lečili preporučili! Nenad

О: U normalnoj crevnoj flori morskog praseta prevladavaju gram-pozitivne bakterije; nažalost svaka terapija antibioticima kod morskog praseta dovode do uništenja crevne flore.

Antibiotici koji izazovu takav poremećaj su penicilin, ampicilin, klortetraciklin, clindamycin, erythromycin i linkomicin, a nakon završene terapije u crevima prevladava bakterija Clostridium i njeni otrovi koji naknadno pogoršaju zdravstveno stanje (dehidracija, hipotermija, gubitak apetita).

U toku digestivnih poremećaja smanjuje se broj pozitivne crevne mikroflore, a dolazi do rasta nepoželjnih bakterija (rod Clostridium), koje pored poremećaja u varenju i resorpciji hranljivih materija, dovode i do pojave profuznih krvavih proliva, sa posledičnim mršavljenjem. U terapiji ovakvih stanja, pored antibiotske terapije preporučene od strane veterinara, preporučuje se korišćenje probiotika (pozitivna bakterijska mikroflora) i prebiotika.


Od probiotika možete da koristite Pro-digest. To je preparat koji podstiče optimalno varenje kod glodara, stimulišući rast pozitivne crevne mikroflore, a usporavaju rast patogenih bakterija u sistemu za varenje. Ovo njegovo dejstvo moguće je zahvaljujući velikom procentu prirodnih šećera koji deluju na crevnu mikrofloru.


Proliv kod morskog praseta, bez obzira na uzrok, jako je ozbiljan zdravstveni problem, jer životinja može u veoma kratkom vremenu da dehidrira i ugine. Moja preporuka je da se što pre obratite veterinaru koji ima više iskustva sa bolestima glodara. Nikako Vam ne savetujem da pokušavate sami da lečite Vašeg zamorca, jer zamorci imaju izuzetno osetljiv digestivni sistem, a neki antibiotici mogu i da pogoršaju stanje (unište korisne bakterije u digestivnom sistemu), pa čak mogu da budu toksični za zamorce. Nekontrolisana aplikacija nekih antibiotika kod morskog praseta može da dovede do pojave enteritisa i dijareje sa fatalnim posledicama.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak