Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Obim putem vam se obraćam kako bih Vam predstavila problem koji moj ljubimac ima i ujedno Vas pitala za mišljenje. Naime, imam hrčka, starog godinu i po. Pre 3-4 dana zaglavio je zadnju levu nogu između rešetaka kaveza. I tako je visio nadole. Izvukli smo ga. Na mestu povrde bilo je vrlo malo krvi. U međuvremenu nisam bila kući, a moji ukućani nisu primetili da on izbegava da koristi tu nogu. Uopšte ne vrti svoj točak. Šta bih trebala činiti, s obzirom da je već prošlo par dana? Da li je moguće, u slučaju da je prelom, da je njemu u ovako kratkom periodu već zarasla kost krivo? Srdačan pozdrav, Jelena

О: Nogu koju štedi hrčak moguće je da je polomljenja, i u tom slučaju potrebno je nogu imobilizirati. To možete učiniti tako što ćete staviti malu potporu (štapić, šibica, oko nje sloj vate, zatim gazu i na kraju samoljepivi zavoj). Potrebno je jako paziti da se ne stegne prejako da se cirkulacija ne zaustavi.

Najbolje je da hrčka odvedete kod veterinara koji će proceniti stanje noge, imobilizovati je, potom će staviti hrčka na terapiju (antibiotik i sredstvo protiv bolova), i dati Vam dalja uputstva. Kostima je potrebno da zarastu od 3-4 nedelje.

Ukoliko pregledom proceni da noga ne može da se spasi izvršiće amputaciju. Hrčak može kvalitetno živeti i bez jedne noge.

Ali kako biste ovo sprečili savetujem Vam da se javite veterinaru koji ima iskustva u lečenju malih glodara. (Klinika za hirurgiju Veterinarskog fakulteta u Beogradu npr.).

Više o prelomu noge kod hrčka pisala je koleginica Mirjana Pejčić u tekstu pod naslovom „Hrčak – prelom noge“.