Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Već sam pisala u vezi mog zeke. Malo ga je prošao taj period „zaskakivanja“, ima dana kada je nervozan, gricka al podnosi malo lakše. I dalje zna da naskače ako mu se pruži prilika, i to samo mog starijeg sina, po kome se redovno popiški. Nezavisno od toga, opet vam pišem u vezi druge stvari koja me zanima. Od kad je zeka ušao u ovaj period, ima običaj da prska po kući mokraćom. Ali doslovno da prska... I ta mokraća se jako neprijatno oseća, toliko da i zeka na periode čudno miriše i kavez mu se oseća iako se svakodnevno čisti, nekad i dva puta dnevo. Moje pitanje je, da li ja smem nekako da ga okupam ili kako već mogu da neutrališem taj njegov miris. Stvarno nije stvar higijene, jer o tome vodim računa. Hvala na odgovoru. Marija


O: Uopšteo promene u načinu, učestalosti i količini mokraće kod kunića mogu da ukažu na reproduktivnu fazu, teritorijalnost ili urogenitalna oboljenja. Kod obežavanja teritorija uočava se prskanje mokraće po predmetima koji kuniću trenutno obuzmu pažnju - bilo koji deo nameštaja, druga životinja u domaćinstvu ili noga vlasnika i sl. Ovakvo ponašanje se na kraju uspešno rešava jedino hirurškim zahvatom kastracije.

O kastraciji je pisala koleginica Aleksandra Todosijević, dr. vet. med, u tekstu koji glasi Učenje kunića na WC/Ponašanje kunića vezano uz polni nagon i kastracija.

Takođe, treba imati na umu i činjenicu kako se nepoželjna ponašanja kod kunića javljaju najčešće usled nepravilnog ophođenja sa kunićem, s obzirom na to kako vredi uopšteno pravilo da se kunići koji se osećaju sigurnima i opuštenima, ponašaju vrlo dobro i po pravilima.

Sledeće, kod rešavanja problema nepoželjnog mokrenja kod kunića najlakše je identikovati ponašanja vezana uz reprodukciju, ali u obzir treba uzeti i zdravstvene uzroke upravo iz gore navedenih razloga.

Što se tiče oboljenja urogenitalnog sistema kod kunića, na njih upućuje učestalost, količina, boja i izgled mokraće kao i lokacija mokrenja. Kod kunića su najčešće upale mokraćnog mehura, uroliti i bolesti bubrega. Navedeno se može identifikovati jedino kompletnim kliničkim pregledom u veterinarskoj ambulanti.

Stoga je za preporučljivo da ljubimca najpre odvedete u veterinarsku ambulantu na pregled, a ukoliko se na osnovu opšteg kliničkog pregleda u ambulanti utvrdi kako se ne radi o medicinskom razlogu, možete pokušati ispravljanje nepoželjnog ponašanja na način da najpre mehanički očistite obeležena mesta te poprskate posebnim sredstvima namenjenima dezinfekciji, ali i uklanjanju mirisa mokraće.


U ponudi Pet centra možete pronaći Eko Aqua tečnost Dezanol za čišćenje i dezinfekciju, koji ima baktericidno, virucidno, fungicidno i sporicidno dejstvo, a uklanja i neprijatne mirise koje kunić ostavlja mokrenjem. U ponudi se nalazi i Amici E Felici deterdžent za čišćenje i dezinfekciju sa mirisom Citrusa, koji se koristi za dezinfekciju i protiv neugodnih mirisa, posebno namenjen za mesta gde borave Vaša ljubimac. Dubinski čisti i dezinfikuje tretirane površine, ostavljajući ugodan i dugotrajan miris. Preparat osigurava perfektnu čistoću, uklanja neprijatne mirise posebno na mestima kao što su wc za male ljubimce, kavezi i ostale površine gde boravi ljubimac.

Nažalost, sa sada na našem tržištu, prema informacijama kojima raspolažemo, nema sredstva koje bi bilo deklarisano kao odbojno za obavljanje nužde kunića, međutim uklanjanjem samog mirisa mokraće značajno se može pomoći u ispravljanju ovakvog nepoželjnog ponašanja.

Ipak, ukoliko nakon perioda od otprilike nedelju do dve nedelje, ne primetite poboljšanje u ponašanju ljubimca, možda biste trebati da razmislite o kastraciji kao jedinom načinu rešavanja problema.

Pokušajte privremeno da postavljate spoljašnji wc na mestu na kojem se kunić najčešće penje i mokri. U wc stavite malo stelje iz kaveze koja je natopljena njegovom mokraćom. Čim se pomokri u taj wc uzmite ga k sebi, mazite ga kako bi shvatio da je uradio ispravnu stvar. Poslastice takođe mogu poslužiti kao nagrada.

Kod nas možete pronaći različite vrste wc koji odgovaraju glodarima, kao i posip za male životinje.

Intenzitet mirisa mokraće nije vezan za pol. Promene mokraće mogu nastati u mirisu, boji i količini i te promene se javljaju usled oboljenja mokraćnih puteva ili usled konzumiranja određene vrste hrane.

Savetujem Vas da promenite hranu i pokušajte povezati promene u ishrani i intenzitetu mirisa mokraće.

Preporučujem Vam da obratite pažnju na akt mokrenja Vašeg ljubimca. Ako primetite napinjanje stomačnog zida, pogrbljen stav, učestalo, otežano mokrenje, nemir pri vršenju nužde - neophodno je uraditi veterinarski pregled životinje.

Takođe Vas savetujem da češće menjate piljevinu i koristite sredstvo za dezinfekciju kaveza koje smo naveli.