Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Držim kuniće i zečica mi je bila skotna i okotila je jedno jako veliko i mrtvo mlado. A i dalje ima veliki stomak, ali očupala je dlaku. Pa ne znam šta da radim. Da li će se okotiti još? Ili neće? Da li bih mogao ponovo da je parim?
Aleksandar

O: Zečevi se mogu pariti tokom čitave godine. Vrhunac reprodukcije dostižu na proleće i jesen. Estrus se javlja svakih 14 - 16 dana. Ovulacija je uslovljena parenjem. Ženka može imati 4 okota godišnje. U svakom okotu ima prosečno po tri mladunca. Graviditet traje 6 nedelja.

Starije ženke mogu imati i 5 okota godišnje sa po 5 mladunaca, dok mlađe ženke, naročitu u prvom okotu, često rađaju po jedno mladunče.

U toku nutritivnih deficijencija ili bolesti tokom graviditeta, embrioni se resorbuju, dođe do spontanog pobačaja ili rađanja mrtvorođenih ili slabovitalnih mladunaca. Graviditet se može utvrditi sa 12 dana gestacije, pažljivom palpacijom abomena. Ponekad se kod zečica javlja lažna trudnoća.

Ženka 2-3 dana pre okota čupa dlaku sa svog stomaka kojom oblaže "gnezdo". Zečići se rađaju bez dlake, gluvi i slepi. Nakon 2-3 dana pojavljuje im se krzno, a progledaju sa 10 dana starosti. Zečići nisu sposobni da sami regulišu telesnu temperaturu, tako da je neophodno da tih 7 dana, zavisno od temperaturnog režima, majka konstantno bude sa njima. Zečica doji mladunce 1-2 puta dnevno, a podoj traje manje od tri minuta. Mladunci sisaju 4-5 nedelja.

Zečica se može pariti odmah nakon okota, ali bi bilo idealno sačekati 7-21 dan posle okota.

Po pitanju nedoumice u kojoj se nalazite, u vezi zdravstvenog stanja Vaše zečice, preporučujem Vam da posetite veterinara. Samo na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i primene specijalnih metoda pregleda, moguće je da dođete do ispravne dijagnoze. Postoje i urgentna stanja, kada je neophodno da što pre posetite veterinara jer neblagovremenom intervencijom može doći do letalnog ishoda.