mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam činčilu od januara. Do skoro je sve bilo u redu sa njom, ali se pre dve nedelje opekla (naša pretpostavka) i od tada je manje aktivna, manje jede, ne penje se više na njene prečke, ne kupa se u pesku. Sve to povezujem sa time što je nogice bole. Noge su sad u fazi guljenja jer je dosta vremena prošlo dok nismo shvatili šta joj je. Inače ne volimo da je ostavljamo dugo samo. Zanima me da li postoji nešto što mogu da uradim da joj bude bolje? Sad je pustamo da trčkara po kući, ali je sporija nego pre. Unapred hvala. Biljana


O: Opekotine ili lat. combustiones predstavlja oštećenje tkiva nastalo delovanjem visoke temperature (termička opekotina), hemijskih sredstava, različitog zračenja (sunčevog, rendgensko,...) ili delovanjem elektriciteta.

Prema kliničkoj manifestaciji, opekotine se dele na:

- Opekotine prvog stepena (combustio erythematosa) - oštećen je stratum corneum kože, a manifestuje se otokom i hiperemijom korijuma.

Po pravilu, opšte stanje je nepromenjeno ili je prisutno blago povećanje telesne temperature;

- Opekotine drugog stepena (c. bullosa) - karakterišu ih mehuri na mestu delovanja toplote. Sami mehuri su bolni i kod ljubimaca često podložni sekundarnim infekcijama (kao posledica češanja, lizanja,...);


- Opekotine trećeg stepena (c. esharotica) - karakterišu je kraste na mestu delovanja toplote (nekroza površinskog te često i dubljih delova kože). Kraste se formiraju nakon 7 dana i postepeno prelaze u crno-smeđu formu čvrste konzistencije. Lečenje traje minimalno 4 meseca;

- Opekotine četvrtog stepena (carbonisatio) - zahvaćeno tkivo je crno, isušeno i ougljeno. Proces, kao i trajanje izlečenja zahvaćenog dela tela zavisi od stepena i površine tela zahvaćenim promenama kao i od adekvatnog i pravovremenog lečenja.
 
Savetujem Vam da se obratite nekoj veterinarskoj ambulanti, kako bi mogli pregledati ljubimca i odrediti kako se razvija zarastanje problematičnog tkiva.


U međuvremenu obezbedite svom ljubimcu što bolje uslove držanja, kvalitenu ishranu i neki od vitaminskih preparata koji će mu poboljšati opšte stanje i ubrzati oporavak. Iz naše ponude izdvajam sirup Anima strath.