Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Postovani doktore, naše morsko prase ima 6 godina. Pre nedelju dana smo primetile da  mokri uz urin i pomalo krvi, a uz to i ,,plače''. Odmah smo se obratile veterinaru, koji joj je dao injekciju (ali ne antibiotik, jer kaže da ga glodari ne smeju primati). Sutradan kad smo otišle opet kod veterinara, on joj je uradio ultrazvuk kako bi video da nema tumor bešike i konstatovao da je sve u redu. Jedino što je onda ostalo pod sumnjom jeste materica, ali veterinar nije imao načina da to proveri. I tog dana je, kao i naredna tri, primala injekcije i vitaminske injekcije, ali se stanje poboljšalo za samo nijansu. Zatim smo prekinuli terapiju kako bi videli kako će se odvijati situacija bez nje (na preporuku veterinara).

Stanje je nepromenjeno u tom smislu da i kada nema krvi u urinu, ona cvili dok mokri. Kad smo je kupile, u zoo shop - u su nam rekli da oni ne piju vodu, nego da je potrebno davati im puno povrća kako bi utolili žeđ. Pre dva dana nam je veterinar rekao da kupimo c-vitamin za bebe (bez ukusa i mirisa) i da joj dajemo, razblažene sa vodom, pomoću pipete. Odkada joj to dajemo, dobila je dijareju. Samo još da dodamo, za sve ovo vreme dok je bolesna, ima isti (veliki) apetit, kao i dok je bila potpuno zdrava. Možete li nam reći kako da pomognemo našem morskom prasetu, Paškici?
Unapred zahvalne, Jelena i Milica iz Pančeva

O: Pojava krvi u mokraći naziva se hematurija. Ukoliko je krv u mokraći vidljiva golim okom to se naziva makrohematurija, a ukoliko su prisutni eritrociti to nije moguće videti golim okom pa se to naziva mikrohematurija. Prisustvo krvi u urinu je indikacija obolelog urogenitalnog trakta.

Mogući uzroci su upala mokraćne bešike, pojava kamenaca, insuficijencija bubrega, glomerulonefritis, pijelonefritis, policistične promene na bubrezima, TBC bubrega, tumori bubrega, tumori  genitalnog trakta. U dijagnostičke svrhe možete uzeti malo urina za analizu.

Primena antibiotika u terapiji ovih životinja je ograničena što znači da su neki antibiotici toksični i kod  morskog praseta mogu izazvati enterotoksemiju i uginuće. Zato se ne preporučuje primena penicilina G, ampicilina, eritromicina, linkomicina, oksitetraciklina, tetraciklina.

Antibiotici koji se mogu koristiti su: cefaleksin, hloramfenikol, neomicin, sulfadimidin, trimeoprim.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak