Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam hrčka, star je 1 godinu. Kako se pare ove životinje? Koliko im treba vremena? Kako da postupim sa mužijakom i ženkom ako se ne poznaju? Čuo sam da ženka nekad pojede svoje male, kako to sprečiti? Bojim se da će se potući?
Hvala, Slobodan

O: Hrčak se razmnožava brže od svih ostalih sisara. Ženke se mogu razmnožavati već od šeste nedelje. Graviditet traje oko 16 dana. Okoti se prosečno 6 mladunaca, mada su moguće varijacije od 2 – 15.

Oči mladunaca otvaraju se  10 - 15 dana. Posle 4 nedelje mladunci se mogu odvojiti od majke, a nakon 3 meseca potpuno su odrasli. Važno je napomenuti da se sirijski (zlatni) hrčci ne preporučuju da drže zajedno u istom prostoru, nego se za parenje ženka stavlja povremeno mužjaku u kavez, ali pod nadzorom. Kod ostalih hrčaka moguće su zajednice mužjaka i ženki. 

Dešava se da ženka odbaci i pojede sopstveno leglo zbog nepoznatog mirisa koji mladi  mogu da poprime upravo od Vas. Da bi sprečili tu pojavu, poželjno je da njih, a naročito ženku, ni na koji način ne uznemiravate. Možete se približiti kavezu ali samo da ih posmatrate. U nekim slučajevima ženka može da dozvoli da se mladi diraju ali Vam ja to ne bi preporučila. Takođe, može im nauditi (pojesti ih) u slučajevima kada su bolesni ili zakržljali, odnosno  nesposobni da prežive, pa i u slučaju kada majka nema adekvatnu ishranu.

Dakle, pravilna ishrana i pružanje mira majci sa mladuncima u prvim danima posle okota je najvažnije. Tada je mogućnost kanibalizma svedena na minimum.

Mladunce bi bilo dobro odvojiti od ženke sa oko 22 dana starosti (može i malo kasnije - međutim  ženka može postati agresivna, zato bi 22 dana bio najbolji rok).

Što se mužjaka tiče, oni su takođe  brižni roditelji pa se obično bez bojazni mogu da ostave sa leglom jer ženka dopušta mužjaku da ih pazi dok se ona npr. hrani (jedino kao što sam već napomenula kod sirijskog hrčka morate biti oprezni jer su agresivniji od ostalih). Ukoliko ne želite ubrzo da opet imate novo leglo, ipak ih razdvojite jer će ženka posle okota vrlo brzo opet biti gravidna.

Treba ponovo naglasiti  da je ženku poželjno što manje uznemiravati jer će se za sve ona pobrinuti sama, tako da joj obezbedite dovoljno hrane i vode (koju im pokušajte brzo ali smireno da menjate ).

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak