Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Danas mi se okotio hrčak (patuljasti ruski) i u leglu ima oko 10 - 12 mladunaca. Ovo joj je prvi okot i zanima me koliki je period koji moram da čekam da bih smela da očistim kavez i diram mladunce i na kraju ih poklonim?  Da li postoji opasnost od kanibalizma? Napominjem da sam joj obezbedila sve povoljne uslove - tišinu, mir, svežu hranu, čistu vodu i malo zamračenu prostoriju. Unapred hvala, Tijana

O:
Poželjno je da ih (naročito ženku) ni na koji način ne uznemiravate odnosno ne dirate mlade, jer nije retkost da ženka odbaci ili pojede vlastito leglo zbog nepoznatog mirisa koji mogu poprimiti upravo od Vas.

Ženka može odbaciti, pa i pojesti svoje leglo u slučaju da oseti tuđi miris na njima. To bi se moglo dogoditi ako biste dirali mladunce. Takođe, može im nauditi (pojesti) u slučajevima kada su bolesni ili zakržljali odnosno slabo vitalni, pa i u slučaju kada majka nema adekvatnu ishranu.

Dakle, pravilna ishrana i pružanje mira majci s mladuncima u prvim danima nakon okota je najbitnije. Tada je mogućnost kanibalizma svedena na minimum.

Mladunce bi bilo dobro odvojiti od ženke sa oko 22 dana starosti (može i malo kasnije - no ipak ženka može postati agresivna zato bi 22 dana bio najbolji rok). Što se mužjaka tiče, oni se takođe vode pod brižne roditelje pa im se obično bez bojazni može ostaviti leglo jer ženka dopušta mužaku da ih pazi dok se ona hrani.

Ukoliko ne želite ubrzo opet imati novo leglo, ženku i mužjaka treba razdvojiti jer će se ženka nakon okota vrlo brzo opet terati, pa će se ceo ciklus ponoviti. Ženku poželjno što manje uznemiravati jer će se za sve ona pobrinuti sama, tako da joj osigurajte dovoljno hrane i vode.

Napomenula bi još da u apoteci Pet Cantra možete pronaći  OPTI - VIT vitaminske kapi za male glodare koji bi bili odlična nadoknada ishrani Vašim ljubimcima u ovom osetljivom razdoblju.