Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kako kod malog patuljastog kunića da se utvrdi pol? Zašto se  biju mužjaci i zašto glođu kavez? Lela

O: Patuljasti kunić dostiže polnu zrelost izmedju 4. i 6. meseca. U tom periodu, pod dejstvom polnih hormona dolazi do velikih fizičkih i psihičkih promena u organizmu, tj.  isticanja primarnih i sekundarnih polnih karakteristika. Mužjaci su temperamentniji od ženki tako da su možda i malo nestašniji u svom ponašanju, često žele da pokažu ko je glavni na njihovoj teritoriji. To pokazuju svojim malo agresivnijim stavom i ponašanjem, kojeg se ne treba plašiti.

U periodu estrusa ženka postaje nemirna, slabije jede i često čupa krzno pripremajući gnezdo. Kod ženke koja je u polnom žaru javljaju se i spoljni znaci kao što su otok i crvenilo spoljni genitalnih organa. Ovi znaci se ponavljaju svake tri nedelje i traju tri do pet dana. Ženke imaju 8 jasnije vidljivih mlečnih bradavica. Razlika je i u veličini životinje, mužjaci su veći od ženki. Razlika u izgledu genitalija ne daje dovoljno pouzdane informacije, tako da je potrebno iskustvo kako bi se jasno i sa sigurnošću ustanovio pol. U predelu genitalija se nalaze 2 otvora. Prvi je anus koji je postavljen bliže repu, a drugi je urogenitalni i kod mužjaka je po pravilu udaljeniji od anusa, dok je kod ženki bliže postavljen.

Agresivnost kod mužjaka je uslovljeno radom polnih hormona, pa ako želite da imate mirnog kunića, moj je savet da ga vodite vetrinaru da ga kastrira. Ovom procedurom se pod dejstvom opšte anestezije uklanjaju polne žlezde, testisi. Posle kastracije postaju mirni.

Kunići spadaju u glodare, što znači da im zubi rastu čitavog života i moraju se redovno trošiti. Ovu vrstu ponašanja ne možete nikako suzbiti, u prirodi im je da grickaju.

U našoj ponudi se nalaze razni proizvodi koji služe glodarima da troše svoje zube: mineralne poslatice i drvo za glodanje.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak