mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Vlasnica sam afričkog ježa. U poslednje vreme primećujem da ima bolove pri vršenju velike nužde. Hranimo ga raznovrsno. To je počelo od skoro. Postoji i blagi otok ispod repica. Vrlo smo zabrinuti. Hvala unapred, Marijana.

О: Afrički jež je mesojed. Ishrana ježa je bazirana na hrani životinjskog porekla. Hrana koju oni mogu naći u prirodi, a koja odgovara njihovim nutritivnim zahtevima se svodi na konzumiranje buba, larvi, crva, manjih sisara - guštera, žaba, puževa, polomljenih jaja, ptica itd. U ovim organizmima oni nalaze sve što im je potrebno, a najvažnije je da postoji dovoljna količina belančevina koje su odlične biološke vrednosti - aminokiseline iz kojih se sastoje. Lanci belančevina su raznolike i ulaze u sastav belančevina tela organizma koji ih konzumira.


Pošto je afričkom ježu teško u kućnim uslovima obezbediti apsolutno izbalansiran obrok, onda se hrana za mačke koristi kao najadekvatnija zamena. 

Hrana za mačke ima veći procenat belančevina u odnosu na hranu za pse. Minimum je 30% proteina, ali ovaj nivo može ići i do 40% - hrana za mačiće. Ovaj postotak proteina odgovara i pigmejskom ježu.

Kvalitet belančevina u smešama za mačke - biološka vrednost proteina, određuje polazna sirovina od koje potiču belančevine. U kvalitetnijim hranama je to u najvećem procentu meso.

Pored hrane za mačke, možete davati kuvanu piletinu ili junetinu, razređeno mleko i jaja. Meso mora biti kuvano, jer je tako dostupnije digestivnim sokovima, a najbitnije je da na taj način maksimalno smanjujete rizik od eventualnih alimentarnih intoksikacija. Kuvanjem se delimično gube termolabilni vitamini, pa ukoliko u ishranu u većoj meri dodajete meso, onda možete povremeno dodavati vitaminsko - aminokiselinske suplemente (Aminovitamin). Male količine kuvanog povrća (izbegavajte povrće koje nadima) ne bi trebalo da izazovu gastrointestinalne smetnje.


Ukoliko hranite Vašeg ježa pravilno problem sa otežanom defekcijom bi trebalo da nestane usled omekšanja izmeta pravilnim ishranom.


Na osnovu simptoma koje ste opisali savetujem Vam da odnesete ježa kod Vašeg veterinara koji će obaviti detaljan klinički pregled nakon koga će moći da postavi tačnu dijagnozu.