Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kako da odredim pol ljubavnih papagaja i kako da ih sparim?
Molim odgovor.
Unapred hvala, Aleksandar

O: Veličina Fišera iznosi oko 15 cm i spadaju u grupaciju kratkorepih papagaja. Dominantna boja je zelena, obrazi i vrat su narandžasto - crveni, zadnji deo glave i teme su boje rđe, grudi su narandžasto - žute, stomak i prednji deo su žućkasto - zeleni, trtični deo tela je svetlo plav, krila su plavo - zelena, što je i boja repa. Najizraženiji je predeo oko očiju, snažan crven kljun i sive noge.

Ženka se vizuelno ne razlikuje od mužjaka, ni po koloritu, ni po veličini, jedino ornitolozi i odgajivači sa iskustvom mogu da ustanove pol putem prepipavanja karličnih kostiju i rastojanja karlice od grudne kosti koje je neznatno veće kod ženki.

Žive u jatima koja broje od 20 do 80 jedinki van sezone parenja i u tom periodu su prilično bučni. Sakupljaju se na kultivisanim područjima, odnosno na njivama zasađenim prosom, ovsom, suncokretom i kukuruzom, što im predstavlja osnovnu hranu. Tada jata broje i po nekoliko stotina jedinki, a hranu konzumiraju na zemlji.

U prirodi sezona parenja traje od suvog perioda u januaru i februaru, preko aprila, juna pa do jula. Tada se parovi izdvajaju i u već izdubljene duplje u drveću ili u tunelima iskopanim u liticama i ženka i mužjak unose ljuspice grančica praveći pri tom sferno gnezdo lavirintskog tipa sa dvostrukim otvorom u koje će ženka položiti 3-6 belih jaja veličine 23x17mm i na kojima će ležati narednih 20 dana, koliki je i period inkubacije, dok će se mladi po izleganju zadržati u gnezdu još 5 nedelja.

Poznato je da mnogi papagaji izabiraju partnera još u vreme njihove adolescencije i da im ostaju verni do kraja života. Mnogim vrstama je potrebno da prođe nekoliko godina kako bi postigli polnu zrelost. Gubitak partnera izaziva žalost, što u svakom pogledu oštećuje pticu. U divljini, novi par bi mogao da se formira, što ipak čini retkost, ali ukoliko kućni ljubimac izgubi svog partnera, biće u potpunoj odvojenosti od novodonete ptice suprotnog pola ili će se separatisati od vlasnika, žalost, tuga za izgubljenim partnerom može da mu potpuno promeni karakter, pa čak izazove smrt. Zato je moj savet, da ukoliko vam se dogodi uginuće jedne ptice iz para, prilikom kupovine, novog papagaja stavite u drugi kavez kojeg treba priljubiti uz postojeći, kako bi se ptice posle izvesnog vremena zbližile i upoznale. Onog momenta kad primetite da su jedna uz drugu i da međusobno cvrkuću, da se udvaraju, treba novokupljenu pticu prebaciti u kavez sa starijom.

U jatu svaki neupareni mužjak traži da osvoji prvu ženku koju vidi, a koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini, pa samim tim postaje i njegov izbor. Ukoliko izabrana ženka upozori udvarača da ga je primetila i prihvatila, mužjak udarajući kljunom po grani primiče se ženki sve bliže i bliže, dok je ne dodirne kljunom ili krilom. Ukoliko ovde nema odbijanja, kroz nekoliko dana će se formirati par. Da li je par zaista nastao, uočićete ako obe ptice rade sve zajedno, blizu jedna drugoj. Zajedno traže hranu, u neposrednoj blizini su na grani i dok se odmaraju, dok uz kontakte telom čak povećavaju raspoloženje jedna drugoj. Nastala privrženost ide čak dotle da ukoliko je potrebno da se jedna ptica protegne da bi dohvatila hranu, njen partner će slediti iste radnje u isto vreme.

U divljini, papagaj ima dosta mogućnosti da izabere člana suprotnog pola, dok se u zatočeništvu, u smislu kućnog ljubimca, greškom može dogoditi da nabavite drugu pticu istog pola. U tom slučaju može se desiti, zbog nemogućnosti izbora, da jedan papagaj preuzme ulogu i ponašanje pola koji nedostaje. To ipak nije zabrinjavajuće, jer su u pitanju kućni ljubimci od kojih se ne očekuje reprodukcija.

OZNAKE: