ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Mačka je bela, ima osetljive uši, najpre je povređivala uši, sada i lice. Nema ušni šugarac, veterinar ništa ne vidi. Držimo joj sada kragnu da se ne povređuje. Mazali smo je svim i svačim, menjali hranu, posebno mazili da nije ljubomorna na tri mlađe mačke koje je ona rodila i sl. Unapred zahvaljujem na odgovoru. Ljilja


O: Na osnovu simptoma koje navodite, uz informaciju da je maca bila kod veterinara i da se na standardnom dermatološkom pregledu nisu izolovali konkretni uzročnici, može se posumnjati na alergijski dermatitis.

Alergija predstavlja stanje preosetljivosti organizma prema nekim alergenima iz spoljašnje sredine. Alergeni mogu biti raznovrsni: pljuvačka buve, polen, plesan, duvanski dim, odredjena hrana ili čak drugi kućni ljubimci.

Alergija na pljuvačku buve je veoma česta. Životinje koje nisu preterano osetljive pokazuju tek neprimetnu reakciju na ujed buve, čak i bez češanja, dok sa druge strane kod izuzetno osetljivih, reakcija može biti veoma burna.


U tom slučaju životinja je osetljiva na pljuvčku koju buva mora da luči tokom sisanja krvi, jer ona ima antikoagulacijsku ulogu. U njenoj pljuvački se nalaze  proteini koji su odgovorni za podsticanje imunog sistema.

Znaci alergije se ispoljavaju pojačanim svrabom, koji tera životinju da stalno češe određene delove kože, čime dovodi do njenog oštećenja. Javljaju se kraste, opadanje dlake, perutanje (najčešće na koži leđa), kao i stalan nemir životinje. Ovakve alergijske manifestacije dalje mogu biti komplikovane bakterijskim dermatitisom.

Za pojavu intenzivnih simptoma, nije presudna količina buva na životinji. Dovoljan je jedan ujed buve da pokrene alergijsku reakciju. Otklanjanjem buva sa životinje, primenom preparata protiv buva, uglavnom dolazi do sanacije procesa. Nekada je potrebno primeniti sistemsku ili lokalnu terapiju. Potrebno je neko vreme da bi se povukli simptomi na koži.

Kod belih maca, česta je pojava solarnog deratitisa. Poznato je da mace vole da se sunčaju, a bele mace imaju osetljivu kožu i često se dešava da im sunčevi zraci izazovu alergijsku reakciju koja ugavnom počinje na vrhovima ušiju i koži nosa.

Terapija se u ovom slučaju svodi na aplikaciju masti sa sa zaštitnim faktorom i ukoliko se razvio solarni dermatitis, aplikacijom kortikosteroida lokalno i/ili parenteralno. Maca se ne sme izlagati suncu.

Alergija na hranu može imati za posledicu pojavu dermatoloških problema koji se ispoljavaju opadanjem dlake, iritacijom kože, perutanjem kože i stvaranjem krastica. Uočljiv je i svrab. Kada sumnjamo na alergiju na hranu, onda macu hranimo hipoalergenim hranama koje u sebi imaju hidrolizovane proteine, koji kao takvi ne mogu dovesti do pojave alergije.

U ponudi Pet Centra možete naći sledece medicinske hrane: Hipoallergenic Royal Canin i UltraHypo Vet Life.


Savetovala bih Vam da ponovite pregled kod dermatologa kako biste bili sigurni da u međuvremenu nije došlo do sekundarne infekcije ranica, kao i da u dogovoru sa Vašim veterinarom započnete eliminacionu dijetu.

Uz terapiju se preporučuje davanje suplemenata koji jačaju otpornost kože i pojačavaju njenu regeneracionu sposobnost ( Feli derm, Veto skin, Viacutan kapsule ). Lokalno se, radi smanjenja svraba i iritacije mogu aplikovati Alerderm ampule na nedelju dana.

OZNAKE: