Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačora starog dve i po godine. Pre pet meseci je počeo naglo da se linja. Čudno je što to još uvek traje i već je postalo nepodnošljivo. Za nedelju dana skupim nenormalnu količinu dlaka. Mačak je počeo da gubi i na kilaži. Čula sam za Gimpet pastu, ali ne znam da li je to pravi lek. Jelena

O: Pravilno izbalansirana i kvalitetna ishrana, kao i apsorpcija hranljivih materija iz creva, su veoma važni faktori  u održanju ravnoteže organizma. Kada iz nekih razloga (bolesti, invazije parazitima, neadekvatna ishrana) dođe do poremećaja ove ravnoteže, dolazi i do gubitka telesne težine .

Proverite kada ste Vašeg ljubimca čistili od crevnih parazita. Vrlo je važno da  redovno sprovodite dehelmintizaciju Vašeg mačka (davati preparate protiv crevnih parazita svaka tri meseca). Preparate za dehelmintizaciju možete da kupite u našoj veterinarskoj apoteci.

Kod nekih oboljenja izostaju karakteristični znaci bolesti, odnosno simptomi se razvijaju postepeno i postaju vidljivi tek kada bolest uznapreduje, pa da biste isključili bilo kakvu sumnju da se radi o nekom oboljenju bilo bi najbolje da posetite Vašeg veterinara koji će detaljnim kliničkim pregledom ustanoviti dali se radi o nekom oboljenju.

Neke mačke imaju izbirljiv apetit, pa kao posledica toga dolazi do neredovnog konzumiranja hrane, tako da je najbolji izbor za ishranu Vašeg mačora  dehidrirana superpremium hrana (Hill's,  Royal Canin, Trainer) koja sadrži za mačku sve potrebne sastojke (belančevine, masti, vitamine, minerale, taurin...), a ukus briketa podstiče apetit.

Opadanje dlake kod mačaka fiziološki se odvija dva puta godišnje, u proleće i jesen. Ukoliko mačka ne gubi dlaku na samo određenim mestima i nema vidljivih bezdlačnih područja i promena na koži, uglavnom se radi o fiziološkoj izmeni dlake. Infestacija buvama najčešći je uzrok zašto mačka gubi dlaku, a ovakvo stanje redovno prati i češanje. Osim ektoparazita prekomerno opadanje dlake može biti pruzrokovano i gljivičnim oboljenjima dlake i dlačnih folikula. Bakterijske infekcije takođe mogu pruzrokovati probleme opadanja dlake. U tom slučaju najčešće su vidljive promene na koži, a može ih pratiti i češanje. Alergijske reakcije na alergen u okolini ili na hranu kojom se mačka hrani, takođe mogu biti razlog što dlaka opada. Neadekvatna isrhrana, siromašna vitaminima i mineralima, takođe za posljedicu ima opadanje dlake. Najčešće se radi o nedostatku vitamina A, biotina, cinka, omega 3 i omega 6 masnih kiselina.

Dok se Vašem ljubimcu dlaka ne oporavi, savetujem redovno iščetkavanje mrtve dlake kao i preparat Viacutan plus koji sadrži esencijalne amino kiseline i na taj način omogućava ciljanu dopunu ishrane. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina(omega 3 i omega 6) se karakteriše u prvom redu opštim lošim stanjem kože, dlakom bez sjaja, opadanjem dlake, hrapavom kožom, formiranjem peruti i svraba. Preporučuje se da se preparat primenjuje 4 - 8 nedelja, a doza za mačke je jedna kapsula dnevno. Ovaj preparat kao i mnoge druge preparate za negu i oporavak kože i dlake možete kupiti kod nas u Pet centru. Gimpet pasta je preparat koji se koristi kao dopuna ishrani, sadrži 12 vitamina i taurin i utiče na povećanje opšte otpornosti organizma.

Kao što sam Vam već naglasila, najbolje bi bilo da posetite veterinara kako bi se detaljnim kliničkim pregledom i eventualnim drugim dijagnostičkim metodama isključila ili potvrdila bilo kakva patologija i započelo sa eventualnom terapijom na vreme.

OZNAKE: