Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam macu sijamku, 9 godina staru kojoj je otkriven tumor mlečne žlezde i koji je 2 puta odstranjivan hirurškim putem (ponovo se pojavio nakon 6 meseci). Urađen je histopatološki pregled i utvrđeno je da se radi o malignom tumoru. Maca se inače normalno ponaša, ima dobar apetit i hoće da se igra. Da li se macama mogu davati određeni imuno - stimulatori (Noni sok, Bereš kapi i slično) koji se često preporučuju ljudima koji boluju od iste bolesti (npr. rak dojke) i da li su zabeleženi slučajevi izlečenja. Marija

O
: U asortimanu Pet centra postoji preparat koji se zove Feli Immun tablete.

To je dodatak ishrani za jačanje prirodnog imuniteta mačke. Naročito se preporučuje starijim mačkama i mačkama koje su pod fizičkim i psihičkim stresom ili u periodu oporavka kada reakcije imunog sistema nisu snažne kao inače.

Ove tablete sadrže β 1,3 / 1,6 glukane sa pozitivnim delovanjem na bela krvana zrnca. Ovi glukani nalaze se u prirodi u ekstraktima nekih gljiva koje imaju pozitivno dejstvo pri oporavku od tumora, kao i mnogih infekcija i drugih oboljenja.Stimulisanje sopstvenog imuniteta od strane glukana je moguće zahvaljujući činjenici da bela krvna zrnca imaju receptore koji prepoznaju i vežu za sebe glukane, što pokreće materije koje podstiču imunu reakciju celog organizma. Velika količina vitamina C koju sadrži ovaj preparat  je od velikog značaja za održavanje funkcije leukocita i regulaciju delovanja stresa na organizam. Preparat sadrži i pivski kvasac koji pozitivno utiče na imunitet i esencijalne aminokiseline koje pomažu metabolizam belančevina, što ima važnu ulogu u optimalnom delovanju imuniteta.

Doziranje Feli Immun tableta je vrlo jednostavno. Za odraslu mačku tešku otprilike 5 kg potrebno je dati 3 - 4 tablete tokom dana kao poslasticu. Tretman bi trebao da traje bar 4 - 6 nedelja. Feli immun je potpuno prirodan proizvod.

Uopšteno se može reći da su najznačajniji faktori za prognozu preživljavanja kao i ponovnog javljanja tumora: veličina tumora, opseg operativnog zahvata i histološka procena. O mogućnosti  korišćenja humanih imuno - stimulatora kod Vaše mace najbolje je da se posavetujete sa Vašim veterinarom.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak