Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li možete da mi kažete kako da saznam da li je moj mačor koji je umro imao tumor na mozgu? Bio je kućna mačka i imao je oko 7 meseci ali je zadnjih nedelju dana neprestano vikao, hteo je da izađe napolje. Kada smo ga odveli napolje neprestano je trčao, zvali smo ga, ali nije hteo da se vrati... Popeo se na drvo i odjednom pao na beton. Povredio je slepoočnicu i posle nepun minut je umro. Da li je moguće da je imao tumor na mozgu i da je u tom trenutku pukao, pa je zbog toga on i izgubio ravnotežu?
Molim vas odgovorite mi.
Unapred hvala, Tijana

O: Tumori predstavljaju neoplastične tvorevine koje vode poreklo od ćelija organizma. 

Imaju sposobnost da se nekontrolisano i nesvrsishodno umnožavaju. Glavna podela tumora je na maligne (zloćudne) i na benigne (dobroćudne). Iako su dobroćudni tumori manje invanzivni i predstavljau manju opasnost za organizam, oni svakako dovode do poremećaja u organizmu, naročito kompresijom okolnog tkiva koju sprovode svojim rastom, a isto tako postoje benigni tumori koji imaju veliki potencijal da vremenom postanu maligni.

Tumori koji se mogu naći u mozgu životinja su: ganglioneurom, ependimom, astrocitom, oligodendrogliom itd. Tumori mogu primarno nastati u nervnom tkivu ili se mogu metastatskim procesima preneti sa drugih lokaliteta u organizmu. Od metastatskih tumora nervnog tkiva najpoznatiji su: adenokarcinom mlečne žlezde, karcinom pluća i prostate, maligni melanom, limfosarkom itd.

Simptomi postojanja tumora na mozgu mogu biti različiti i zavise od anatomske lokalizacije tumora. Pojava simptoma raste po broju i intenzitetu mesecima i godinama, srazmerno rastu tumorske mase. Pojava epileptičnih napada i bihevioralnih poremećaja mogu biti simptomi postojanja tumora na prednjim delovima mozga (olfaktorni i frontalni lobus). Akutno slepilo može biti simptom postojanja tumora u predelu optičke šijazme. Metastatske tumorske mase porekla plućnog tkiva i tkiva mlečne žlezde pokazuju tendenciju ka izazivanju povišene temperature. Ipak, najveći broj tumora dovodi do pojave neuroloških poremećaja i poremećaja u ponašanju.

Kod odraslih mačaka se može pojaviti limfom kičmene moždine, a 85% mačaka sa ovom dijagnozom je pozitivno na virus mačje leukemije.

Pored tumora, postoje procesi na mozgu koji mogu dovesti do pojave sličnih simptoma: ciste, hematomi, apscesi, meningitisi, edem mozga, povišen intrakranijalni pritisak, epilepsija, hepatička encefalopatija itd.

Tačnu dijagnozu možete dobiti samo obdukcijom uginule životinje. U slučaju detektovanja tumorske mase, patohistološkim pregledom se dobija krajnji zaključak.

Ipak, malo je verovatno da je Vaš mačak bolovao od tumora. U dobi rane polne zrelosti Vaš je mačak verovatno želeo izaći van gonjen polnim nagonom (mačke koje žive u stanu neophodno je kastrirati), a pad je bio nesrećan slućaj koji je verovatno izazvao povredu sa fatalnim ishodom. Možda Vaš mačak, ako je do tada pretežno boravio u kući/stanu nije bio navikao na vanjske uslove, a strah od novog okruženja i drugih životinja je mogao izazvati nesnalaženje i nespretnost u tom okruženju.

S obzirom da Vaš mačak nije više sa Vama, predlažem Vam da pružite dom nekoj drugoj maci i da nas uskoro obradujete posetom gde ćete dobiti sve potrebne savete vezane za negu i ishranu mačaka.

OZNAKE: