Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo skotnu macu, staru 11 meseci, trebala bi se okotit za 2,5 - 3 nedelje. Jako smo zabrinuti jer je sićušna. Njena majka (koja je isto tako deo naše porodice) se okotila bez problema, u toku 2 sata, ali je ona bila dosta krupnija od svoje ćerke. Zabrinuti smo oko eventualnih poteškoća tokom okota, da ne zaostane neki plod u materici (ranije smo sa jednom drugom mačkom imali stalne probleme tokom njenih okota, par puta je išla na carski rez, ali ona je imala oštećenje kičme i usku karlicu pa je to bio uzrok teških okota). Zanima me kako da nakon okota male mace utvrdim da li je sav sadržaj materice izbačen (kako da opipam, u kom predelu i šta da "tražim")?

Jako je plašljiva i ne bi prihvatila da je naš kućni veterinar pregleda naročito u tako delikatnom trenutku kada brine o mačićima. Zanima me koliko sati nakon prvih kontrakcija traje period porođaja i šta preduzeti da bi joj maksimalno olakšali ovo prvo iskustvo?
Unapred hvala, Vanja

O: Mačka pre okota izabere mesto gde će se okotiti. U slučaju da to mesto nije odgovarajuće, možete joj i vi odrediti gde će se okotiti. To može biti kutija sa dosta papira. Kada dođe trenutak za koćenje mačka ima potrebu da šeta od mesta gde će se okotiti do posipa. Prva etapa koćenja za ženku predstavlja veliki napor, ali čim se mačka smiri i smesti na mestu za okot, uskoro počinje druga faza - istiskivanje mačića. Sam porođaj može trajati više sati, pa čak i do 24 h, a periodi koćenja između mačića mogu trajati različito.

Mačići mogu izaći na glavu ili na rep. Po rađanju, majka ih poliže hrapavim jezikom i na taj način upozna, stimuliše, i skine membranu koja ih obavija. Posteljicu majka pojede, a pupčanu vrpcu pregrize na oko 2 cm od mladunčeta. Posle rođenja svakog mačeta, majka ponavlja isti postupak. Kada se rode svi mladunci, majka im čisti šape i predeo genitalija. Nakon završetka okota, majka okupi sve mačiće, okruži ih telom i na taj način ih pobuđuje da sisaju. U prvom leglu mačka ima uglavnom 2 - 3 mačeta.

O okotu mace, dodatne informacije možete pročitati i ovde.

Mlade mačke ne bi trebalo pustiti da se pare. Smatra se da mačka sa 12 meseci završava svoj telesni rast i razvoj. Nedovoljno telesno razvijena mačka može imati problema prilikom koćenja. Ponekada, mačka i kada završi svoj telesni razvoj ostaje sitnija u odnosu na druge mačke i tada bi bilo preporučljivo da se konsultujete sa veterinarom specijalistom.

Pošto sumnjate, zbog telesne građe Vaše mace, da bi moglo doći do komplikacija prilikom porođaja, savetujem Vam da svakako pozovete veterinara.

Samo stručno lice (veterinar) može pomoći Vašoj maci u slučaju da dođe do komplikacija prilikom okota.

OZNAKE: