Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Uzela sam kunića pre nepunih mesec dana, star je godinu i po. Kada uzmem da ga mazim i stavim ga u krilo on se obično upiški. Zašto to radi? Da li je to normalno kod njih? Tijana

O: Kunić uglavnom dobro savlada uriniranje na jednom istom mestu i to mesto je uglavnom  u kavezu, ukoliko mu je dostupno da se vrati, ili u okolini kaveza. Razlog ponašanja koje ste opisali može biti strah ili navika. Pokušajte da promenite način ophođenja prema njemu, ako ste primetili da ga nešto posebno plaši (npr. plaši se uzimanja u ruke, naglih pokreta, mirisa drugih životinja itd).

Tada pokušajte da ga izazovete nekom poslasticom, da on sam dođe u Vaše krilo. Moguće je da se kunić plaši Vas kao njegovog novog vlasnika, pa radite na tome da se dobro upoznate I da kunić stekne poverenje u Vas.

Ponekada, ukoliko ga mazite duže vreme, a on konzumira veće količine vlažne hrane neposredno pre toga, ne može dugo da zadrži mokraću i desi mu se nezgoda. U tom slučaju vam predlažem da ga vratite neposredno posle kratkotrajnog maženja u kućicu i ponovo ga uzmete u krilo čim urinira (zavuče se u ugao kaveza zadnjim delom tela, umiri se i uši drži uzdignute, ukočene). Tako bi trebalo da zaboravi naviku da urinira u Vašem krilu. Možete pitati bivšeg vlasnika da li je kunić imao takve navike i kod njega.

Dok god je Vaš kunić dobrog apetita i živahan, bez vidljivih povreda, bistrih očiju i suvog nosa, nema potrebe da brinete za njegovo zdravstveno stanje.