Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam muškog kunića starog godinu i po dana. Razmišljam o tome da kupim još jednog, da bi imao društvo. Interesuje me kako se oni ponašaju ukoliko se čuvaju npr. dva mužjaka, da li postoji veća šansa da će se ponašati agresivno jedan prema drugom, da li je npr. potrebno da se kastriraju ili tome slično? Ne bih kupovala ženku jer nisam spremna da gajim veći broj kunića. Milica

O: Kunići mogu biti agresivni, i mešanjem sa nepoznatim drugim kunićima mogu dovesti do tuče, uz nanošenje velikih povreda koje ponekad mogu biti smrtonosne. Ovo je moguće i pre i nakon dostizanja polne zrelosti.

Zrele (odrasle) ženke je moguće „pomiriti", ali je mnogo teže to postići kod odraslih mužjaka, naročito u blizini ženki. Treba pretpostaviti da će životinje koje nisu odrasle skupa biti agresivne kada se spoje. Da li će se jedinke dobro slagati u zajedničkom prostoru zavisi od vrste, karaktera, genetske povezanosti, starosti, težine, pola, veličine životnog prostora, metode uzgoja, odnosa sa odgajivačem, sadržajnosti sredine u kojoj borave, blizine i prisutnosti jedinki suprotnog pola.

Najidealnije bi bilo da životinje koje se drže u grupi budu iz istog legla, istog pola, slične veličine i ukoliko je moguće povezane i grupisane od ranih dana svog života, npr. od vremena prestanka dojenja. Važno je stalno pratiti i posmatrati ovakvu grupu. Ukoliko nemate uspeha u socijalizaciji više kunića, sterilizacija je sledeći korak kome možete pribeći.  

Kastracija kunića je zahvat koji zahteva vrlo obazriv i pažljiv pristup kuniću kao pacijentu. Vlasnici se za kastraciju odlučuju zbog toga što nekastrirani mužjak kunić obeležava urinom svoju teritoriju te može postati vrlo teritorijalno posesivan, a time i agresivan. Pre same operacije preporučuje se gladovanje od 6 sati pre operacije mada neki autori navode da  može imati na raspolaganju sena pre operacije. Vodu mora imati na raspolaganju sve vreme. Vrlo je važno pre i posle operacije sprovesti terapiju protiv bolova jer su kunići jako osetljivi na bol i često nakon uspešne operacije prestanu jesti zbog bolova. S obzirom da anestezija snižava telesnu temperaturu, kunića bi trebalo za vreme operacije držati na jastuku koji greje.

Oporavak je kritični period u kojem pacijent mora biti smešten na toplo, mirno mesto. Uključuje hidraciju sa toplim rastvorom NaCl-a i glukoze te specijalni trud za stimulaciju postoperativnog početka hranjenja. Prolongirani oporavak  je obično uzrokovan hipotermijom, hipoglikemijom i predoziranim  anestetikom te oslabljenom eliminacijom anestetika. Voditi računa o tome  da je životinja koju smo ugrejali najverovatnije hipovolemična i hipoglikemična jer je posledica zagrevanja  organizma širenje perifernih sudova te rastući metabolizam traži glukozu. Ovim fenomenom mogu se objasniti neke od naglih smrti koje se jave tokom  par sati nakon anestezije. Prilikom buđenja iz anestezije najbolje je da je vlasnik kraj ljubimca, kako bi, u trenutku kada se ljubimac budi, prvo što čuje bio glas vlasnika da se stres što više smanji.

Kada ga dovedete kući, takođe ga treba smestiti na mirno, toplo i mračno mesto i pažljivo ga nadzirati da li jede i ponaša se uobičajeno, ponuditi mu uobičajenu hranu i obavezno seno. Za sprečavanje infekcije koriste se antibiotici. Preporučila bih prvi dan umesto piljevine staviti papirnati ili obični peškir u kavez da se, ukoliko bude malo sekreta iz rane, piljevina ne zalepi na ranu.