Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koliko dugo zec nosi mladunce pre nego što se okoti?
Hvala, Tanja

O: Zec spada u divljač koja je veoma brojna na našim prostorima. Vrlo često se dešava da ljudi ne prave razliku između zeca i kunića a razlike postoje i u dužini graviditeta i odlikama novorođenih. Zato ću Vam napisati osnovne informacije i za zečeve i za kuniće.
Zečevi su polno zreli sa 8 meseci. Mlade ženka nosi 37 - 42 dana, a kote 4-5 puta godišnje i to od 3 do 5 mladih najčešće, a u povoljnim okolnostima i do 8 mladih.

Zec je po rođenju težak 80-120 g (najčešće 100-120g), sa 2 nedelje 400 grama.

Novorođene bebe zečeva, za razliku od kunića, imaju dlaku (krzno), vide i čuju, i već nakon nekoliko sati su sposobne da trče. Bebe su na mleku dok im težina ne dosegne nekih 700 grama, a istovremeno samostalno uzimaju i drugu hranu.

Divlji zec težine 80-120 grama hrani se 5 puta dnevno (svakih 4 sata). Mlečni obrok se radi na takav način da se meša mleko u prahu za mačiće i vruća voda, u odnosu 1:2 (oko 10 ml). Beba zeca u početku pije malo mleka, otprilike 3 do 5 ml po hranjenju. U svaki mlečni obrok umešati mlečno kisele bakterije (linex, prolife, ferzym). Sadržaj jedne kapsule probiotika raspodeliti na 5 dnevnih obroka. Obavezno osigurajte ljubimcu dovoljnu količinu dnevno sveže vode.

Od nekih 250 grama težine, pored mlečnih obroka, divlji zec počinje uzimati i drugu hranu: razne trave, začinsko bilje, grančice drveća i grmova, oguljenu zob, krupne zobene pahuljice, zrna susama, semenke lana, očišćene semenke suncokreta, seno, lucerke, jabuke, šargarepe, prokulice, zeleni kupus, krastavac, brokule (povrće mora da bude dobro oprano i posušeno). Obzirom da zec jede uglavnom noću, hrana se daje uveče (naravno, hranu sme imati i preko dana na raspolaganju). U ničemu ne preterivati, bitna je raznolikost. Hranu kao što je kupus, lucerka/detelina, kasnije uvesti u ishranu, a započeti od trave, lišća maslačka.

Graviditet u kunića traje 28-35 dana. Graviditet kunića se može odlikovati velikim procentom embrionalne smrtnosti u toku perioda implantacije. U toku perioda implantacije važna je uloga progesterona čije lučenje indukuju sami embrioni pa ukoliko je broj plodova veći, smrtnost je manja.

Neposredno pre koćenja smanjuje se količina progesterona, a raste količina estrogena i oxitocin-a. Ženke se kote u kratkim intervalima i same sebi pomažu ukoliko dođe do zaostajanja ploda u porođajnom kanalu, zbog čega može doći do samo-povređivanja. Jaki stres može zaustaviti istiskivanje ploda, pa kroz otvoreni cervix može doći do prodora mikroorganizama i posledične infekcije.

Za razliku od zeca mladi kunići se rađaju bez dlake i slepi su. Rast dlake počinje nekoliko dana nakon koćenja. Za 10 dana mladi kunići progledaju, a već za 15 dana završen je rast dlake i mladi počinju izlaziti iz gnezda.

O polnom ciklusu kunića pisala je koleginica dr. Pejčić ovde.

Iako verujem da Vi zapravo imate kunića, ipak bih napomenula još jednom da je zec divlja životinja i da joj je mesto u prirodi. Ukoliko zaista imate divljeg zeca možete da se detaljnije informišete ovde. Stranice Tarra Landa i nama su poslužile kao izvor informacija o ishrani divljih zečeva.