Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kako prepoznati probavne probleme kod činčile? Stavio sam mu "Power vit" slatkiš, i dva dana zaredom njega samo jede. Krekere i seno je zapostavio (sena je malo jeo), i pretpostavio sam da je zato manje izmeta ostavio ova 2 dana. Da li je to zbog slatkiša i hoće li se kad pojede sav slatkiš vratiti njegovoj uobičajenoj hrani? Hvala.

O: Činčile imaju vrlo osjetljiv digestivni trakt. Vrlo čest poremećaj ovog sistema organa je mekana stolica ili čak proliv. Previše poslastica ili promena hrane može biti uzrok ove pojave.

Medjutim, ako bi proliv potrajao duže vreme, to može biti znak  iritacije ili čak upale creva.

Ovo stanje može biti izazvano infekcijom ili preteranom upotrebom antibiotika. Uz proliv se najčešće zapaža i gubitak apetita, a posledično tome i gubitak težine.

Proliv može biti simptom različitih bolesti. Treba razlikovati i prolive koji se naglo pojave ili pak one koji se povremeno pojave. Kod naglog pojavljivanja proliva najbolje bi bilo odvesti činčilu veterinaru na pregled, a pregledom stolice na crevne parazite (kokcidija i giardia) isključiti parazite kao uzrok. Preporučuje se kod pojave proliva davati činčili isključivo pelete i seno (ne poslastice), te dovoljno vode. Bilo bi dobro i da izmerite činčilu kako biste primetili eventualan gubitak težine, što može biti vrlo ozbiljno.

Pri ishrani činčila potrebno je biti posebno obazriv. Posebne mešavine hrane za činčile čine najveći deo ishrane, uz seno vrhunskog kvaliteta. Ishrana im mora biti bogata vlaknima, sa vrlo niskom količinom masnoća (ne bi nikako smele jesti npr. seme suncokreta ili kikiriki). Seno mora biti u odvojenoj posudi tako da se ne meša s materijalom za podlogu. Male količine zelenog lišća mora im se svakodnevno ponuditi. Poslastice i hrana namenjene drugim malim glodarima nisu pogodne za činčile i mogu biti uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema, čak i uginuća.

Činčile piju vrlo malo, medjutim uvek im mora biti dostupna sveža voda u adekvatnoj pojilici.

Bilo bi svakako primerenije da je hranite hranom za činčile. Ako se i novim režimom ishrane stolica ne normalizuje (kroz 1 - 2 dana), svakako je odvedite veterinaru.