Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj kunić pokušava da se pari mojom rukom. Ugrize mi ruku i krene da me drma, ne znam kako da vam objasnim. I ne znam šta da mu radim. Ima manje od 10 meseci, Mina
O: Kunići postaju polno zreli oko 3,5-4 meseca života (ženke oko 4. meseca života, a mužjaci oko 3,5 meseca života), a potpuna razvijenost organa nastupa tek sa 5-6 meseci života. I ženke i mužjaci u fazi teranja mogu pokazivati navedeno ponašanje, kao što je naskakivanje na drugog ljubimca, a u odsudstvu drugog ljubimca zaskočiće Vašu ruku. Takođe, kunići naskakuju i kada pokušavaju da se izbore za određenu poziciju u hijerarhiji. Tako, kada jedan ljubimac dozvoli drugom da naskakuje na njega, on u stvari prihvata dominaciju drugog.

Ukoliko ne želite da parite Vašeg kunića preporučila bih Vam da kastrirate životinju, čime ćete eliminisati polni nagon i samim tim i ponašanje koje prati polni nagon. Vlasnici se za kastraciju odlučuju i zbog toga što nekastrirani mužjak kunić obeležava urinom svoju teritoriju te može postati vrlo teritorijalno posesivan, a time i agresivan.

Kastracija kunića je zahvat koji zahteva vrlo obazriv i pažljiv pristup kuniću kao pacijentu. Pre same operacije preporučuje se gladovanje od 6 sati pre operacije, mada neki autori navode da može imati na raspolaganju sena pre operacije. Vodu mora imati na raspolaganju sve vreme. Vrlo je važno pre i posle operacije sprovesti terapiju protiv bolova jer su kunići jako osetljivi na bol i često nakon uspešne operacije prestanu da jedu zbog bolova. S obzirom da anestezija snižava telesnu temperaturu, kunića bi trebalo za vreme operacije držati na jastuku koji greje.

Nakon kastracije kunić će se lakše socijalizovati, biće Vam privrženiji pa ćete lakše uspostaviti odnos sa njim.