Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam tigricu otprilike više od mesec dana, puštam je svakog vikenda, kupujem joj razne poslastice i igračke i vitamine. Posle nekoliko dana  počela je veoma čudno da se ponaša, gricka sve na šta naiđe. Najviše me brine to što spava u stojećem položaju sva nakostrešena, i kad joj malo priđem ona zatvara oči, ponekad mi dozvoli da je pomazim, ali vrlo retko. Dali je bolesna ili joj ne prija što je ne puštam svaki dan? Možete li mi dati neki savet kako da se sprijateljim sa njom, kako da je nateram da me se ne plaši više? Unapred hvala, Marko

O: Uspostavljanje kvalitetnog odnosa sa Vašom pticom zavisi od više faktora: 

uslova u kojima ptica živi, njenog zdravstvenog stanja, Vašeg strpljenja, i pažnje koju joj poklanjate. Ukoliko je vaša tigrica zdrava ptica, i ako ste joj obezbedili adekvatan smeštaj i hranu, ona će vremenom sigurno pozitivno reagovati na pažnju koju joj pružate.

Više informacija o simptomima i izgledu bolesne ptice, možete pogledati ovde.

Što se tiče uspostavljanja kvalitetnog odnosa sa Vašim ljubimcem, potrebno je prvo da se dobro adaptira i navikne na okolinu, a zatim da pridobijete njeno poverenje. Tigrice su veoma radoznale i vesele ptice, pa se nuđenjem hrane kod njih veoma lako pridobije poverenje. Međutim, ako im stalno budete nudili različite poslastice, one se brzo zasite i postanu izbirljive. Pokušajte da joj jedno vreme ponudite samo hranu i vodu. Vremenom će se uželeti poslastica, pa kada joj budete ponudili nešto novo, bolje će odreagovati. Nudite joj poslastice iz ruke, nepomično, tiho joj se obraćajte. Uspeh je i ako Vas bude gledala bez straha. Vremenom će skupiti hrabrosti i prići hrani koja je u Vašim rukama, kada bude shvatila da joj ne preti nikakva opasnost, prilaziće bez straha.

Svakodnevno puštanje ptice bi bilo preporučljivo. Tigrice su dosta aktivne i potrebno  je da imaju svakodnevan let, ali nije veliki problem ako je nekada ne pustite.

Da biste izgradili prijateljski odnos sa pticom, potrebno je dosta vremena i strpljenja.

OZNAKE: