Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupili smo personatu pre dva dana. Od momenta kad smo je uneli u kuću ptičica se sva umirila i mnogo je uplašena. Ne ispušta nikakve zvuke i na svaki naš pokret reaguje tako što skače u najdalji deo kaveza. Jela je normalno i izmet joj nije promenjen, samo kunja. Pokušavamo da ostvarimo kontakt ali ona mnogo bojažljivo reaguje, i rep joj se ubrzano mrda. Ja sam imala rozenkolisa i znam da su te vrste vrlo aktivne, da su druželjubivi i da stalno ispuštaju neke zvuke. Da li je moguće da je ova ptičica mnogo uplašena ili je njeno ponašanje nečim drugim izazvano?
S poštovanjem, Željko i Marina

O: Normalno je da ptica koja je za vrlo kratko vreme promenila više mesta boravka (odgajivač, prodaja, Vaš dom) bude uplašena.

Neki normalan period adaptacije ptice na novu sredinu iznosi od 2 - 4 nedelje. U početku - prvih nekoliko dana, pticu mogu da preplaše Vaši nagli pokreti, glasni zvukovi, tako da je neophodno da od prvog dana pažljivo postupate sa njom, da se ne bi uplašila, jer se time period pripitomljavanja produžava.

Tokom perioda pripitomljavanja i adaptacije ptice na novu sredinu, neophodno je da svakodnevno, što više vremena, posvetite Vašem ljubimcu. Počnite da mu se obraćate blagim glasom i usporenim pokretima. Posle par dana kada se ptičica navikne na Vaš glas i kretanje, možete da počnete da je navikavate na Vašu ruku. U početku kao pomoćno sredstvo možete da koristite drvenu prečkicu koju ćete nežno gurnuti na grudi ptičice, a nekom poslasticom je nagovarajte da stane na prečkicu. Postupak je potrebno ponoviti više puta, dok ga ptica ne usvoji. Posle toga, umesto prečkice možete da koristite Vaš prst.

Svakako je najbolje ptici obezbediti društvo još jedne ptice, ali ukoliko nemate tih mogućnosti, Vi ste ti koji joj morate obezbediti neophodno druženje koje mu nedostaje. Takođe obezbedite Vašem ljubimcu mnoštvo igračaka (zvono, ljuljašku, merdevine, sjajne predmete i drvene prečke) jer one vole da se penju, grickaju drvo i igračke.

Ukoliko ste kupili mladu ptičicu, sa pripitomljavanjem zaista neće biti problema, ali ako je starija potrebno je da uložite mnogo vremena i strpljenja. 

OZNAKE: