Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre mesec i po dana kupila sam žutu tigricu i svi moji napori da joj se približim i pripitomim su bezuspešni. Ptičica jednostavno ne želi da napusti kavez, kada joj pružim ruku stane na nju (uz dosta truda i pokušaja), ali svega nekoliko sekundi jer odmah sleti nazad u kavez. Ne deluje mi kao vesela ptica jer su retki trenuci kada cvrkuće i čini mi se da nije zainteresovana da istraži okolinu... Ono što je počelo da me brine jeste što u poslednjih par dana nema snage da leti, kada je van kaveza uglavnom sleti na pod i hoda, a kada želi ući u kavez nema snage da sleti pa su bili dani kada se blago i udarila u tom pokušaju i pala opet na pod. Inače jede i pije vodu normalno, dijareju je imala prvih par dana ali sada je više nema.

Druga stvar koja me brine je ta što sam primetila da je narastao predeo iznad repa i ne znam razlog tome. Želim da znam šta mi je činiti?
Madalina

O: Period od mesec i po dana je kratak za pripitomljavanje ptice.

To vreme je potrebno da se ptica adaptira na novu okolinu, što podrazumeva da se normalno hrani i poji, da dobro osmotri okolinu, što joj je bitno kasnije zbog leta (učenje gde se nalazi koji predmet, na koji bi mogla da sleti i na osnovu kojeg bi se orjentisala u toku leta).

Oglašavanje je takođe faktor na osnovu kojeg možete proceniti koliko se ptica sigurno oseća u svom novom okruženju. Ukoliko se ne oglašava, ili se oglašava retko, verovatno se još uvek nije privikla i potrebno je da joj date još vremena. Oglašavanje možete inicirati "razgovorom sa pticom", tj. pored kaveza joj pričate blagim glasom i pravite pauze kao da želite da vam "odgovori" ili puštanjem ne suviše glasne muzike.

Slabija sposobnost letenja može predstavljati nesigurnost koja je proistekla iz nepotpune adaptacije, tako da ptica ne zna tačno gde se nalaze koji predmeti i da li je bezbedno sleteti na njih, pa onda često sleće na pod kao najbezbedniju površinu. Ovo stanje je veoma slično dezorjentaciji i može dovesti do povrede ptice.

Savetujem Vam da pticu ostavite neko vreme u kavezu i da je ne puštate da leti dok se prvo ne adaptira potpuno, izgubi strah od vas i privikne se na  vašu ruku, tj. ne beži od nje. Kavez ne premeštajte, kao ni  predmete po prostoriji (nameštaj).

Iz kaveza ćete je puštati tako što ćete otvoriti vrata kaveza i pustiti da sama izabere kada je pravi moment za to.

Ukoliko sumnjate da je ptica povređena prilikom pada, a oteklina koju pominjete može biti posledica pada (hematom ili apsces), savetovala bih Vam da odvedete pticu kod veterinara na pregled.

O ovoj temi smo pisali ovde, ovde i ovde .

OZNAKE: