Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženkicu nimfe od 2 god. i kada joj je vreme za parenje ona savija rep, grize ga i samim tim uništava ga i rep joj je u očajnom stanju. Ne znam šta bih mogla da uradim povodom toga, kako da  je navedem da prestane to da radi?
Unapred hvala! Milica

O: Intenzitet kliničkih simptoma kod ptica koje se nalaze u kavezu, vezani za čupkanje perja (engl. “feather plucking”), variraju od povremenog čupkanja do automutilacije. Tokom pronalaženja uzroka koji može dovesti do ovog poremećaja, vrlo je bitno uključiti medicinske probleme.

Takođe i sve predisponirajuće faktore koji mogu i sami izazvati poremećaj u ponašanju ili pojačati intenzitet već postojećih kliničkih simptoma.

Uzrok poremećaja u ponašanju može biti postojeća bolest. Ektoparaziti, endoparaziti, oboljenja jetre, folikulitis, dermatitis (bakterijski, virusni, gljivični), neopazije, alergije, endokrini poremećaji, greške u ishrani, toksičnost teških metala (posebno cinka) itd.

Pored medicinskih oboljenja, poremećaj u ponašanju koji se manifestuje čupkanjem perja mogu izazvati i psihogeni faktori. Najvažniji su stres, smanjena stimulacija papagaja (dosada) ili suviše jaka stimulacija koja ga opterećuje. Kod polno zrelih ptica, poremećaj u ponašanju može biti posledica dejstva polnih hormona.

Pticu sa ovakvima poremećajem mora pregledati veterinar, kako bi isključili postojanje sistemskog oboljenja ili ektoparazita, a zatim da se posavetujete sa bihevioristom na koji način da rešite ovaj problem.

Pokušajte da ispravite sve eventualne greške koje mogu izazvati navedene probleme (ishrana, uslovi ambijenta, sprečavanje dosade, dovoljno aktivnosti, dodavanje vitaminsko - aminokiselinskih preparata koji su bogati materijama za razvoj perja, a posebno omega masnim kiselinama).

Može se desiti da je ptica u periodu mitarenja, tj. da perje samo otpada i obnavlja se. U tom periodu zamene perja sasvim je moguće da ptica ostane bez većine repnih pera, koja se kasnije obnove.
 
O mitarenju smo pisali ovde, ovde i ovde.

OZNAKE: