Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku skoro 3 godine. Dosada nisam imala problema sa njim, do donedavno kada je povraćao, što ne čini često. Primetila sam da nešto se mrda u toj povraćci. To je bilo bele boje, otp. 15 cm i ličilo je na špageti testo. To do sada nije imao, pa ne znam šta je to? Da li je to opasno, pošto imam dete i živimo u zajednici? Mačak se kreće i napolju i unutra, pa me zanima kako da to lečim? Šta da radim? Pošto živimo na selu. Hvala na odgovoru, Mara

O: Prema opisu povraćenog sadržaja može se zaključiti da je Vaš mačak invadiran crevnim parazitima.

Najčešći crevni paraziti kod mačaka su Toxocara cati i Toxascaris leonina.

Obično su dužine 5 - 10 cm, bele ili  smeđkaste boje, a liče na špagete. Ako je prisutna velika invazija ovim parazitima, mačka ih može povratiti ili cele (neoštećene) izlaze sa stolicom. Osim digestivnih problema, invazija ovim parazitima ponekad može i ozbiljno da naruši opšte stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crevnim parazitima često se uočava okrugli i nadut stomak i stalno prisutna želja za hranom. Iako retko, ali crevni  paraziti se mogu namnožiti u tolikom obimu da izazovu opstrukciju creva.

Mačke mogu biti invadirane i psećom pantljičarom (Dipilidium caninum) koja je dugačka 20 - 45 cm. Zreli članci ovog parazita podsećaju na semenke krastavca i crvene su boje. Nešto ređe kod mačaka parazitira Taenia taeniaeformis i Diphylobotrium latum.

O povraćanju kao posledici invadiranosti crevnim parazitima možete više pročitati ovde.

O crevnim parazitima i preventivi zaraze dece možete više pročitati ovde.

O dehelmintizaciji - čišćenju od crevnih parazita možete više pročitati ovde.

OZNAKE: