mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, na ulici sam primetio goluba koji nije izgledao dobro. Odneo ga kući i stavio u veliku kutiju. Koliko vidim, oba oka su mu zatovrena, a oko jednog ima dosta skrame. Hranim ga hlebom koji jede, vodu slabo pije. Oči sam mu mazao kamilicom. Šta mi preporučujete da radim dalje i koliko bi pomoglo da mu oči mazem hloranfenikol mašću? Hvala, Srđan

O: Bolesti očiju od kojih ptice najčešće oboljevaju jesu upala spojnica ili konjuktiva.

Najčešće ga izazivaju mehanički uzroci (prašina, dim, strano telo, trauma), hemijski (amonijak iz mokraće), virusi, gljivice i bakterije. Vrlo važnu ulogu u nastanku bolesti ima nedostatak odgovarajućih antitela ili vitamina odgovornih za rast epitela.

Treba ga smatrati i simptomom niza infekcijskih i opštih bolesti, respiratornih i probavnih infekcija.

Bolest se javlja na jednom, najčešće na oba oka. Javlja se sluzavo gnojni iscedak različite sadržine i boje. Kapci su slepljeni, pogotovo ujutro.Kod gnojnog konjuktivitisa otvaranjem kapka cedi se veća količina gnoja. Sluznica je u početku bleda, a u kasnijoj fazi bolesti užarena i natečena. Osećaji životinje su poremećeni pa im je zbog toga teško da se kreću.

Kod hroničnog seroznog konjuktivitisa najčešći je izbor neki alergen, a kod ptica ona mogu biti prašina ili neki spoljašnji (van kuće) alergen (npr. polen...)


Sledeće stanje koje uzrokuje edem kapaka, bol, preosetljivost na svetlo i pojačana izlivanje suza jeste oštećenje rožnjače, i to najčešće zbog mehaničkih faktora.


U lečenju treba ograničiti bakteriološku floru. Ako mikrobiološko pretraživanje nije moguće, terapiju treba sprovesti lokalno antibioticima širokog spektra dejstva uz prethodno ispiranje fiziološkim rastvorom, odnosno 3%-tnom bornom vodom ili 0,1 %-tnim Rivanolom.


Ispiranje ima dvostruku ulogu, najpre uklanja se gnoj da bi antibiotik mogao da deluje i vlaži se sluznica (jer su sve suze potrošene za stvaranje gnoja). Nikako ne koristiti kamilicu jer je ona dobra podloga za razvoj bakterija. Izbor antibiotske masti se radi na osnovu uzetog brisa.


Dobro je davati i vitamine, pogotovo A, B i C.
 
Od zaraznih bolesti koje se ispoljavaju konjuktivitisom mogu doći u obzir klamidioza (psitakoza, ornitoza), a posebno je rizično ukoliko je Vaša ptica dolazila u dodir sa slobodnim pticama.


U okviru Klinike za male životinje Veterinarskog fakulteta, rade veterinari koji Vašem ljubimcu  mogu pružiti stručnu pomoć.

OZNAKE: