aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koji su simptom moždanog udara kod mačaka i kako se to stanje leči?
Unapred hvala, Eleonora
 

O: Moždani udar je stanje koje nastaje kao posledica smanjenog dotoka krvi u mozak. Javlja se retko kod mačaka, a pogađa uglavnom starije životinje, kao posledica naslednog defekta moždanih kapilara, bubrežnih bolesti, visokog krvnog pritiska, bolesti srca, bolesti štitne žlezde ili  kao posledica inzulta kapilara u mozgu, a ponekad uzrok ostaje nepoznat.

Moždani udar se s obzirom na uzrok nastanka deli na:

1. ishemični - koji je posledica smanjenog dotoka krvi u mozak.

2. hemoragični - koji je posledica krvarenja u mozgu

 Simptomi moždanog udara kod mačaka nisu specifični, međutim najčešće se javljaju: tremor, gubitak ravnoteže, teturanje, spoticanje, gubitak vida, dezorijentisanost, ponekad glasno mijaukanje. Bolesna mačka zahteva intenzivno lečenje i negu.

Potrebno je smestiti je na mirno, tiho, suvo mesto sa podlogom koja upija i koja se može po potrebi često menjati. Redovno okretanje je nužno u slučaju nepokretnosti. Lečenje je prvenstveno simptomatsko i podrazumeva sedative, lekove koji sprečavaju povraćanje, protivupalne lekove i antibiotike. Posebnih ograničenja u ishrani nema, preporučuje se medicinska hrana za stanja oporavka: Hill's a/d konzerva,  Royal Canin Recovery konzerva. Po potrebi se daju intravenske infuzije elektrolita odnosno glukoze.

Za potpuni oporavak treba različito dugo vremena, od jedne nedelje do nekoliko meseci, najčešće nekoliko nedelja, uz intenzivan tretman.

 

OZNAKE: