Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moje morsko prasence je relativno veoma živahno, ima dobar apetit. Međutim, otprilike pre 2 meseca svako jutro je imao nešto belo ispod oka (kao sluz). Zanima me šta bi moglo to da bude? U tom periodu su mu dosta suzile oči. I imam još jedan problem: redovno ga kupam, ali često mi se češe, zanima me da nema vaške ili svrab. Ja mu nisam davao do sada seno, nisam znao da je to obavezno za ishranu praseta, koliko to šteti prasetu i može li da ima neke posledice? Ostala ishrana mu je redovna, pogotovu zelena salata. Ima li posledica što ne živi u kavezu, već je ceo dan pušten, ponekad uđe u kavez?
Unapred hvala, Milovan

O:  Iscedak iz oka može biti znak infekcije oka ili simptom nekog oboljenja respiratornog trakta. S obzirom da je vaše morsko prase živahno i da nema drugih simptoma respiratorne infekcije, najverovatnije se radi o infekciji oka. Konjuktivitis može nastati i sekundarno, posle lokalnih trauma i iritacija. Teži oblik konjuktivitisa je najčešće uzrokovan sa Chlamidia sp. Tretman se sprovodi lokalnom primenom masti za oči.

O tome možete više pročitati ovde.

Što se tiče češanja, trebalo bi razlučiti da li se radi o alergijskom dermatitisu koji uzrokuju ektoparaziti (npr. buve) ili je to posledica preosetljivosti na često kupanje životinje. Ektoparazitarna infestacija se rešava primenom praška protiv buva, a takođe bih Vas savetovala da proredite kupanje životinje, jer čestim kupanjem možete narušiti zaštitni lojni omotač kože. Koža je važan činilac imunološkog sistema i odbrane organizma. Alergijska reakcija se može razviti kao odgovor na bilo koji alergen (podloga, razni materijali sa kojima Vaš ljubimac dolazi u kontakt, hrana itd).

Na ishranu ove vrste životinja trebalo bi obratiti posebnu pažnju s obzirom da imaju jako osetljiv digestivni trakt. Seno je obavezan sastojak ishrane kako bi se obezbedio uravnotežen balast u digestivnom traktu. Seno - osim što je važno za pravilno varenje - važno je i za trošenje zadnjh zuba jer omogućuje stalno žvakanje. Ukoliko dodajete salatu, voće ili povrće morate biti oprezni sa količinom. To je hrana koja fermentira i prevelika količina može biti uzrok proliva. Naravno, ako se daje, voće i povrće mora biti uvek sveže. Vitamin C je takođe važno dodavati ishrani zato što je odgovoran za peristaltiku creva.

Morsko prase može da jede i gotovu peletiranu hranu, namenjenu isključivo njima, i moja preporuka je da se ishrana bazira upravo na toj hrani koja je kompletna pa su rizici koje nosi neadekvatna ishrana svedeni na minimum.