Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo morsko prase staro godinu dana. Poslednjih nekoliko dana ga čujem kako kija (4 - 5 puta u toku dana) i na uglovima usana su mu se pojavile male kraste. Vitamin C uzima svakodnevno. Kako da mu pomognem?
Unapred zahvalna, Nena

O: Kao posledica ozleđivanja (ogrubeli delovi kaveza, oštećene posude za hranu...), nastaju razne ogrebotine i ranice na koži zamorca sa lokalnom infekcijom, a kasnije i krastice. Terapija je uglavnom lokalna, primenom antibiotika u obliku masti.

Što se tiče respiratornih infekcija, one su veoma česte kod zamoraca i mogu biti prouzrokovane različitim agensima.

Zapaljenje sluzokože nosa nezarazne prirode može nastati zbog prašine i različitih gasova, što se javlja u kavezu u kojem je loša mikroklima, tj. prevelika količina amonijaka i vlage bez strujanja vazduha. Zapaljenje nosne sluzokože je vrlo često blage prirode i opšte stanje životinje nije poremećeno. Iz nosa može da se cedi u početku bistri, kasnije mutan do gnojan iscedak. On postaje gust, sljepljuje se oko nozdrva i ometa disanje jer začepi nosne otvore, pa zato morsko prase može da otresa glavom i učestalo kija. Pri lečenju treba osloboditi nozdrve od sasušenog iscetka ispiranjem nozdrva spolja vodom, a mikroklimatske prilike u kavezu treba poboljšati (pravilna ventilacija, redovno čišćenje izmeta i davanje hrane koja nije zagađena prašinom).

Respiratorne infekcije mogu da nastanu i kao posledica bakterijskih infekcija. Najčešći uzročnik je bakterija Bordetella bronchiseptica. Klinički simptomi su otežano disanje, pojava abnormalnih respiratornih zvukova, kijanje, iscedak iz nosa, gubitak težine, apetita, depresija i ako se ne sprovede terapija, dolazi do uginuća. Važno je istaći da uspešnost terapije umnogome zavisi od stadijuma  bolesti. Tako da ako se sa lečenjem započne u početnoj fazi bolesti, kada su simptomi još blagi i slabo izraženi, u većini slučajeva dolazi do izlečenja. Terapija je antibiotska (antibiotici širokog spektra).

Kod morskog praseta može doći i do adenovirusne pneumonije, koja se češće javlja ukoliko je zamorac bio izložen nekoj vrsti stresa.

Streptokokna pneumonija sa Streptococcus pneumoniae može da prouzrokuje fatalnu pneumoniu kod morskog praseta. Oboljenje se obično primeti veoma kasno, pa terapija u takvim situacijama obično kasni. Međutim, kod blažih infekcija, terapija (antibiotska) daje dobre rezultate.

Pored navedenih bakterija, kod zamoraca obolelih od pneumonije, izolovane su i bakterije iz roda Klebsiella. Pneumonija izazvana ovim uzročnikom, obično se dovodi u vezu sa lošim uslovima držanja. Takođe i deficitarna ishrana (posebno deficit C vitamina), može da bude predisponirajući faktor u nastanku ovog oboljenja.

Da bi odagnali sumnju da se radi o nekom ozbiljnijem oboljenju (npr. pneumoniji), neophodno je da morsko prase odnesete na veterinarski pregled, na kojem će veterinar postaviti dijagnozu i prepisati eventuano potrebnu terapiju, a takođe i preporučiti terapiju za kožne promene u uglu usana vašeg morskog praseta.