Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, imam morsko prase koje je staro 2 meseca. Od skoro je počeo da nas ujeda kada pokušam da ga pomazim sa strane ili kod zadnjih nogu. To do sada nije radio. Da li je to svojstveno njima ili je nesto drugo u pitanju?
Sve najlepše, pozdrav, Biljana

O: Morsko pase je izuzetno osetljivo na dodir zadnjeg dela tela. To je karakteristika vrste i ne bi trebalo da Vas brine. Ženke mogu biti osetljivije od mužjaka, naročito kada su u estrusu. Ako je morsko prase nervozno, ono je tada hipersenzitivno i preporučujem Vam da ga mazite isljučivo po glavi.

Ukoliko ga budete kostantno mazili po zadnjem delu tela, ono će tonovima upozorenja pokušati da Vas odvrati od te aktivnosti. Ukoliko to nema svrhe, pokušaće da izbegne dodir i najzad će Vas poprskati mokraćom. U krajnjoj nuždi, morsko prase se služi sekutićima. U početku udari sekutićima, a ako nema svrhe i ujede.

Nekada se desi, usled konstantnog iritiranja, da morsko prase odmah počne da ujeda. To mu pređe u naviku pa čim primeti neki pokret ono zauzme odbrambeni stav. Preporučujem Vam da naviknete Vaše morsko prase na maženje po glavi. Svi pokreti usmereni ka njemu moraju biti blagi i spori. Ono je jako plašljivo i ima slab vid, pa ako se nije dovoljno adaptiralo i steklo poverenje u Vas, može biti nepoverljivo i pomalo agresivno.

Predlažem da mu ponudite neku poslasticu, a zatim, ako ono dopusti, pomazite ga po glavi. Prethodno se uverite da Vas je videlo i da je shvatilo vaše namere.