Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kada dodje veče, posle spavanja nije više onako razigran i happy, ne izlazi toliko iz kućice... molim vas šta može biti razlog? Hrana je iz kesice, kvalitetna, vode uvek ima sveže, šta još mogu biti razlozi. Hvala unapred.

O: Najvažnije je da pažljivo posmatrate Vašeg hrčka i da na vreme prepoznate bolest ukoliko je prisutna. Uopšteno govoreći, bolesni hrčci su nervozni, nemaju volje za kretanjem, hodaju ukočeno, oči su im mutne i vrlo često sa iscetkom, imaju smanjeni apetit i drugo. Važno je spoljašnju temperaturu, odnosno temperaturu okoline u kojoj hrčak boravi, održavati na određenom nivou

Optimalna temperatura se kreće od 18.3°C do 21.1°C. Hrčci su veoma osetljivi na pregrejavanje, pa može doći i do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Veliku pažnju treba obratiti na sledeće znake koji mogu ukazivati na neko oboljenje: gubitak apetita, neaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom uglu kaveza, nezainteresiranost za okolinu. Naravno da i vidljivi znaci kao što su povrede i rane, otoci, proliv, iscedak iz nosa ili očiju su tipični znaci da sa zdravstvenim stanjem nešto nije u redu, pa je potrebno posetiti veterinara kako bi se pomoć pružila što pre.

Ako je kod Vašeg hrčka očuvan apetit, možete da mu malo obogatite ishranu, jer osim gotove hrane za hrčke, oni mogu da jedu i jabuke, maslačak, banane, lešnike. Vrlo je važno da uvek ima sveže vode. Još jedna stvar je veoma važna, a to je redovno trošenje zuba. Za tu namenu u kavez stavite komadiće drveta za grickanje (jasen, lipa, jabuka, leska) ili različite gotove "grickalice" koje možete kupiti . Kamen za glodare služiće za trošenje zubića i kao izvor minerala.

Ostaci ljudske hrane ili šećer štetni su za zdravlje hrčka i ne treba im nikada davati.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak