Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Intersuje  me da li se morskom prasetu seku nokti, jer mislim da će mu smetati ako još porastu.
Unapred hvala, Rima

O: Kandža je savijena rožnata tvorevina kože, čvrste konžistencije i raste čitavog života. U zavisnosti od namene kandže, ona je manje ili više savijena, oštra ili tupa. Za razliku od drugih kičmenjaka, kandže mačaka se mogu uvlačiti u kožne nabore, a uklanjanjem bočnih površina  kandže su im stalno oštre. Ostale životinje nemaju tu mogućnost.

Njima se kandže ne uvlače, a pošto besprekidno rastu, troše se trenjem o podlogu. Da bi se kandže redovno i pravilno trošile, potrebno je da se životinje nalaze u prirodnim uslovima i da su u stalnom kontaktu sa odgovarajućom podlogom. Na žalost, kućni ljubimci se često ne nalaze u njima optimalnim uslovima, pa problem preraslih kandži treba rešavati redovnim skraćivanjem.

Prerasle kandže mogu poremetiti stav životinje, otežati kretanje u manjem ili većem stepenu, slučajnom povredom izazvati intenzivan bol, a povreda je atrijum infekcije tako da može doći do većih problema.

Preporučila bih Vam da redovno skraćujete kandže vašem ljubimcu. Skraćivanje je potpuno bezbolno, mada se ljubimac može otimati jer nije navikao na ovu proceduru. Počećete tako što ćete skratiti veoma mali deo kandže, koliko zahvataju makaze, a posle odredjenog vremena ponoviti, da bi se ljubimac navikao i da bi ste vi stekli utisak koliko treba da skratite. Uvek je bolje da skratite manje. Ukoliko je kandža bele boje, onda se tačno vidi gde je granica.

Moja je preporuka da Vaše morsko prase odvedete veterinaru, da mu on skrati kandže i može Vam i praktično pokazati, da biste znali kako to možete ubuduće sami uraditi.