Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam morsko prase staro 2 meseca i pojavilo mu se nešto na uvetu kao da mu se peruta koža, crvenilo i gubitak dlake pa ne znam šta da radim.
Hvala unapred, Miloš

O: Za dobro zdravlje morskog praseta, pa i zdravlja kože odnosno dlake ovih životinja, neophodno je poznavati njihove osnovne biološke karakteristike, što se odnosi na kvalitet ambijenta, način života kao i potrebe u ishrani. Kavez mora biti prostran, moraju imati uvek čistu i dostupnu posudicu za hranu i pojilicu za vodu. Kavez obavezno staviti tamo gde nema promaje i sunca, u miran deo prostorije.

Na dnu mora biti prostirka piljevina, koju morate održavati potpuno čistom. Prljava prostirka širi neprijatne mirise i smeta životinjama tako što im drazi kožu i oči. Zamorci vole higijenu i vrlo brzo će prihvatiti četku, koja će njihovo krzno učiniti zdravim, čistim i sjajnim. Redovno četkanje skida prašinu, otpalu dlaku i izumrle ćelije kože. Osnova njihove ishrane su semenke i  povrće (šargarepa, kupus i salata) koje nakon pranja mora biti dobro osušeno, povremeno im možete dodati komadiće jabuke, kruške ili kajsije. Voće koje nije pojedeno za par sati treba zameniti novim, jer se brzo kvari, naročito na visokim temperaturama.

Zdrava koža je pokazatelj da je i organizam u celosti zdrav. Za zdravlje kože, njen dobar izgled i očuvanje odbrambene sposobnosti, neopohodno je pored osnovnih sastojaka ishranom unositi i određene količine vitamina grupe B, vitamina C, A, esencijalnih masnih kiselina, kao i aminokiselina. Blagi deficit ovih materija moze pogoršati izgled kože i dlake, a veći deficit izazvati obimno narušavanje kako izgleda kože, tako i stanja celog organizma.

Dermatitis ili zapaljenje kože predstavlja stanje kada je koža usled dejstva određenih činilaca (mikroorganizmi, hemijske materije, mehanička oštećenja i slično) promenila svoj izgled. Na takvoj koži se primećuje crvenilo, perutanje, svrab, bol, otok. Životinja pokazuje nelagodnost, uznemirenost. Može joj opasti apetit i povisiti se telesna temperatura.

U Vašem slučaju, bilo do dobro da posetite vetrinara koji će  pregledom i uzimanjem uzorka (skarifikat), odrediti o kojoj se promeni radi i čime je izazvana. Samo tako će Vaš ljuimac dobiti adekvatnu terapiju, što će dovesti do izlečenja.