Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kako je moja činčila dobila buve? Kako ih se mogu otarasiti?
Igor

O: Činčila je idealan kućni ljubimac, jer je malena, ljupka i radoznala životinja koja ne zahteva mnogo od svojih vlasnika. Vodi brigu o svom krznu, koje je veoma specifično. Kod njih iz jednog korena raste po nekoliko vlasi, od 40 - 120, tako  da je krzno veoma gusto i na dodir se stiče utisak kao da je od pliša. Iz tog razloga činčila poklanja veliku pažnju održavanju higijene svog krzna. Pored čišćenja, činčile koriste tzv. "suvo kupanje".

Za ovaj proces im je potreban pesak za činčile, kojim one svakodnevno održavaju krzno prozračnim i nemasnim. Pesak se menja jednom nedeljno. Kada se uzme u obzir da im je krzno veoma gusto i da oni vode detaljnu brigu o njemu, činčile po pravilu nemaju buve.

Buve su paraziti kože i hrane se krvlju. Gotovo sve životinje su osetljive, a naročito psi i mačke. Postojanje buva na koži  životinje se manifestuje pojavom svraba srednjeg intenziteta, koji ne remeti bitnije ponašanje životinje, kao ni zdravstveni status. Problemi nastaju kada se na koži nalazi veliki broj parazita, a životinja je mlada ili iznurena. Buve mogu, takođe, da izazovu alergiju, kada se pored intenzivnog svraba nalaze i razne promene na koži.

Mala je verovatnoća da Vaša činčila ima buve. Ako ste videli parazita na koži, verovatno da je prešao sa druge životinje, ili je unet na neki drugi način. Buve mogu biti i povremeni paraziti i mogu preživeti i do 2 meseca bez hrane, tj. bez domaćina. Ako samo na osnovu svraba mislite da Vaša činčila ima buve, ne mora da znači za sigurno, jer svrab može biti i drugog porekla, npr. alergija.

U našoj ponudi imate preparat VERMINEX kapi (Canina). Njih možete bezopasno koristiti kod Vašeg kućnog ljubimca, a sačinjeno je od prirodnih sastojaka i potpuno je neotrovan. Nanosi se u kapima od temena do repa, svake 3 - 4 nedelje. Možete ga koristiti i preventivno